I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Monday, June 19, 2017

Cikgu Secha Rindu nak berbelogggggerrrrrr !

Assalamualaikum, 

Hi readers !!
Ya Allah, lamanya tak update blog ni, 
Sampai cikgu secha lupa jalan pulang ke blg ni haa...
Fyi, cikgu secha dah pun melangsungkan pernikahan cikgu secha last November, which is on 25th November 2016.
Alhamdulillahhhhh, segalanya berjalan dengan lancar.
Ehhhh, terima kasih la untuk wish tu... Toceyyy toceyyy...

Macam mana alam perkahwinan ?
Aishh, dah tahu dah, soalan ni memang akan muncul jugak.
Alhamdulillah, so far so good. 
Orang kata bila dah berkeluarga sendiri ni, diri ni rasa lebih sempurna. 
Kerana dirimu begitu berharga.
Aicehhhh. Hehe.

Kahwin dengan siapa ?
Hmmm yang ni, sesiapa yg follow blog cikgu since 2010, mesti tahu dengan siapa cikgu nikah.
Dengan ex-bf cikgu secha yg ada 1 post tu cikgu letak gambar cikgu secha and bf masa sekolah  tu... 
Nak tau boleh click sini >>> Bila dah malas bercinta, macam mana ?
Cikgu secha pun tak percaya yang dia itu imam cikgu secha skrg ni.
Itulah kan, jodoh tu rahsia Allah.
Kalau jodoh, larilah satu dunia pun, tetap jodoh jugak.
Sebab janji Allah tu adalah PASTI.

Share la sikit, 
Adalah Husband cikgu secha ni cakap.
Kalau dia tahu awal2 lagi dia dah ajak cikgu nikah..
Tapi cikgu secha jawab, kalau kita nikah awal2 dulu mungkin jodoh kita tak sampai sekarang.
Sebab Allah tu dah tetapkan masa yang sesuai untuk kita melangkah ke alam seterusnya.
Betul tak ?
Okaylah itu je cikgu secha nak share for today.

InsyaAllah, cikgu secha akan tapis semula semua entry2 cikgu secha yang dulu2.
Mana yg kurang sesuai, cikgu akan delete.
Sebab cikgu nak blog ini dapat bagi manfaat atau tempat share segala rasa perasaan.
So, taknaklah ada entry2 budak2 yang mana zaman jahiliah cikgu secha dulu.
Harap maklum :)

Ok, sehingga bertemu lagi guyssss !
Adios. 

Love, Cikgu Secha Happy.

Friday, June 19, 2015

Ramadhan tanpa...

Assalamualikum wbt.
Hi readers.
Sesungguhnya dugaan Mu sangat kuat ya Allah.
Berpuasa jauh dari keluarga dan rakan rakan yang aku kenal.
Sahur keseorangan, tiada yang kejut, tiada yang kesahkan apa yang aku makan, tiada segala galanya.

Termenung...
Yes itu perkataan yang sesuai untuk aku gambarkan. 
Mengunyah apple yang aku makan sambil termenung jauh. 
Tiada siaran tv tiada radio berbunyi.
Jauh disudut hati terfikirkan keluarga di Semenanjung.

Mungkin kalau aku kesini bukan pada bulan Ramadhan, aku akan rasa sedikit selesa, 
Tetapi memandangkan aku harus mengharungi Ramadhan disini, 
Terguris sedikit tat kala aku terdengar lagu raya.
Sunyinya Ramadhan tanpa keluarga, sunyinya Ramadhan tanpa bapa, sunyinya Ramadhan tanpa ibadah selepas berbuka.

Harapan, cepat balik dan hargai segala yang berada di sekelilingku.

Lot of Love :
Cikgu Scha down to the earth.


Thursday, April 23, 2015

Site Mobilization

Assalamualaikum wbt yaw all reader, 

Hi semua, aduh penat sikit la.
Lately Cikgu Secha busy sikit.
Itu dan ini dan dapat dibendung kebusyan yang melanda.

Actually sedih la pulak, bukan apa.. This May Cikgu Secha dah kena mobilize ke Site.
Kena stay sana sampai habis project.
Cikgu Secha memang tak ada masalah nak travel. 
Tapi kan Cikgu sedih nak tinggalkan Candy and Pinkish sesayangan Cikgu. 
Okay lupa nak kenalkan. 
Candy tu kereta and Pinkish tu scooter Cikgu.

Dan dan dannnn yang paling tak dapat nak bendung perasaan sedih ni,
tahun ni sepanjang bulan puasa Cikgu kena stay sana.
Bayangkan kalau tiba tiba berkumandang lagu Ahmad Jais ? 
 Hmmm confirm ah kan !
Confirm meraung jiwa raga cikguuu.
Waaaaaaaaaa :'(

Apa apa pun just stay positive okay.
Pergi sana cari rezeki masa single ni.
InsyaAllah everything gonna be alright even sorang sorang je kat sana.
Huhuhu

Okay itu jeh.
Buhbye..
Lot of sad, 
Cikgu Secha Meraung

Tuesday, March 31, 2015

1st day of GST

Assalmualaikum wbt
Yes you, yelah you tuuu. Jangan la baca je salam cikgu secha ni.
Jawablah salam cikgu...
Hehe
Haaaa okay, hari ni hari apa student ?
Yes betul, hari ni hari Rabu.
Tp ada apa dengan Rabu ?
Today 1st April 2015, 
Yess betul tu April Fool..
Tapi apa lagi yang mengamit sejarah Malaysia pada hari ini ?
Okay, today is GST born day ye student semua.
 Jangan buat buat lupa.
Yelah ada yang harap bila 1 April 2015 menjelma, 
ramai yang harap akan ada pengumuman yang sebenarnya GST itu semua April Fool.

Okay la cikgu secha mengaku, 
semalam kemain rancak cikgu bertwidderrr main hashtag 
#replacesongnamewithGST
Antara yang jadi lagu yang cikgu tweet ialah

GST Tetangga by Repvblik
Wake me up when GST end by Greenday

dannn yang paling hit dapat retweet dr warga twitter ialah

I set GST to the rain by Adele
dan 
PayGST by Maroon 5

haha okay, 
cikgu secha saje la main main hashtag kan memandang masa tu bosan tahap A level dah melanda diri cikgu.

Tapi yang paling cikgu secha suka, 
adalah sorang warga ni tweet 

GST Tanya Apa Khabar by Joe Flizzow ft Sona One

Okay ini buat cikgu secha seram, 
Nak jawab khabar baik ke baik buruk ?
Hmm, hambar kan.

Memang agak rancak la cikgu secha main hashtag smlm
Sbb masing masing macam nervous nak sambut hari raya je cikgu tengok.
Last last pagi ni cikgu secha lupa pulak negara kita dah start GST.

Nak dijadikan cerita, 
pagi ni cikgu secha sebuk la nak topup sbb internet dah nyawa nyawa kucing kan.
So apa lg, bukak online bankin reload topup kat situ je senang...
Then suddenly, this is what i saw student :

Yes yes yes, cikgu terkejut.
Baru Cikgu ingat kita da start GST.
Hmmm. Lama juga cikgu stay dekat "Please Select" tu.
Ohhh pleaseeeeee, jangan paksa cikgu buat keputusan pleaseeee.
Cikgu buntu nak topup mana satu.
Tinggi jugak kadar charge yg dikenakan.
Yelah 6% from amount kan.
Dalam kepala cikgu serious buntu.
Memandangkan online banking ni kalau takde response 5mnt dia akan log out sendiri kan.
Bayangkan 3kali cikgu secha login baru la cikgu secha dapat pilih mana satu nk topup.

Okay, pendekkan cerita. 
Bila kita fikir keburukan GST, mungkin dalam masa sekarang ni cikgu secha yang menpunyai gaji pun terfikir fikir charge yg dkenakan.
"Mampu ke aku?"
"Boleh ke aku bayar ni?"
Cuba letak diri dekat orang yang kerja sendiri, 
Gaji tak tetap.
Mungkin mereka sedikit rasa terbeban.

Tapi studentttttt..
Bila duduk sejenak, cikgu secha sedar.
Ada jugar kebaikannya.
Selama ni bila kita nak beli barang, mostly diantara kita semua tak fikir panjang sangat kot.
Fikir tu fikirlah, tapi takdalah fikir panjang macam GST da start.
Contoh macam cikgu secha nak reload topup tadi.
Haaaa itu baru topup, belum benda lain lagi.
Maksudnya student, GST ni sedikit sebanyak buat kita berfikir sama ada sesuatu benda itu keperluan atau kemahuan.
Jadi lepas ni mesti ramai yang akan beli keperluan saja, 
manakala kemahuan hanya beli bila ia perlu.

Sejauh mana keberkesanan GST dalam neraga kita ?
Takpa, kita lalu dulu..
Lagipun baru 1st day kan.
Nanti cukup sebulan, kita try tengok apa kesannya dalam negara mahupun kepada rakyat.

Peace yaww, kerja dah memanggil manggil.
Bye student !
Peace yawwww, peace GST.

Lot 100 love, 
Cikgu secha comel.

Monday, March 30, 2015

Suami pertama ke terakhir ?

Assalamualaikum wbt dan selamat petang semua my student.

Today taktahu lah kenapa cikgu secha fefeling monday blues sampai ke petang.
Menaip email pun tersenguk senguk tak tahu apa yang ditaip.
Ohemjayyyy, ini tak boleh jadi.
Amek wuduk moh.
Alhamdulillah segar bugar lepas amek wuduk.

Actually harini tak ada tujuan update entry.
Just open blogger web and suddenly click new entry.
Hahaha. 
So nak share apa nih?
Okay cikgu secha share apa yang cikgu baca semalam.

Semalam cikgu secha ada baca satu article berkenaan dengan wanita yang berkahwin selepas kematian suaminya.
Article yang cikgu secha baca tu takdalah panjang pun.
Article itu menanyakan bahawa seorang wanita yang telah bernikah, 
Tetapi telah kematian suaminya.
Dan telah pun bernikah suami baru.
Disyurga nanti suami yang manakah yang akan wanita itu berjumpa?

Asalnya yang cikgu secha tahu, 
Wanita yang menikahi lelaki lain selepas kematian suaminya hanya akan berjumpa dengan suami terakhir dihayatnya.
Tetapi lain pula kenyataan article tersebut.

Katanya jika si syurga lelaki akan berjumpa dengan bidadari cantik, 
Maka wanita pula kan bertemu dengan suami pertama yang telah meninggal dunia.
Sejauh mana kebenaran ini ?
 Cikgu secha masih lagi mencari article lain untuk dibuat panduan.
So, pengajaran yang cikgu secha nak bgtau kat sini.
Jika kita membaca sesuatu, pastikan kita dapatkan rujukan dari pelbagai bahan bacaan lain.
Kalau rasa tak confident juga dengan apa yang dibaca, 
Moh ler kita bertanyakan pada yang pakat seperti ahli ulama, ustaz dan sesiapa yang tidak meragukan.

Okay, nanti kalau cikgu secha dah dapat rujukan yang lebih tepat pasal topic ni, 
yesssss, i wil share with all my student okay.
Bye.

Lot of love, 
Cikgu Secha mengantuk balik.

Friday, March 27, 2015

Alasan penipuan.

Assalamualaikum wbt.
Hi semua. 
Selamat petang. 
Harini cikgu secha tunggu masa je nak cabut balik rumah awal.
Actually, tak ada apa sangat pun nak share harini. 
Cuma cikgu secha teringat akan seseorang.

Okay biasalah routin seorg cikgu kan. 
Confirm akan banyak tanya soalan sebelum dia jawab sendiri.
HAHA.
Okay, samalah dengan apa cikgu secha nak tanya ni.
Pernah tak ada orang tipu awak dan sebenarnya awak sendiri tahu bahawasanya org tu sedang mengencing awak ?
Mesti penah ada kan.
So lepas dia menipu tu, apa reaksi awak ?
Haaaa itu sebenarnya  soalan yang cikgu secha nak tanya.
Apa reaksi awak selepas ditipu ?

Eh eh awak tanya cikgu secha pulak ?
Hmmm, fine la fine.
Cikgu share laaaaaa.

Kalau cikgu secha kan, cikgu secha layankan je penipuan tu.
Sambil angguk angguk buat muka serious sambil tanya,
 "yeke?" 
"oh gitu?" 
"lepas tu?" 
"eh,mcm tu pulak"
Haaaaa, gitu jee...

Bukan nak kata apalah kan.
Orang yang menipu ni sebenarnya rugi, 
Dah la menipu orang tp sebenarnya dia tipu diri sendiri.
Tambah pulak seolah olah menunjukkan kebodohan diri sendiri kan. 
Hm kesian orang yang mcm ni tau.
Tak ada pendirian.
Dannnnn haruslah murid murid tahu bahawasanya orang yang suka menipu ni adalah seorang yg pelupa.
Kalau tak caya boleh test tanya semula apa yang dia cerita tu lepas sminggu dua.
Confirm cerita dah jadi version lain.

Kadang kadang terfikir juga, apa motif menipuan ?
Ok contoh la. 
Awak ada bf yang duduk jauh. 
Ok tak tak, tukarlah.
Tayah kata bf laaa, scandal cukup.
Scandal awak tu duduk jauh. 
 Then suddenly dia macam banyak alasan.
Itulah inilah ada itulah ada inilah.
Sebenarnya awak tahu dia menipu.
Mungkin dia ada org lain kat sana.
Ehh, cikgu secha kata MUNGKIN okay.
Tapi awak buat relax buat peace jelaaa.
Yelah kan, 
dah dia nak menipu takan awak nak maki hamun dia pulak kan.
So just act like positive human being.
Stay cool whatever happen.

Come on awak.
Kalau betul pun awak terguris sebab dia menipu and lukakan hati awak,
Just stay cool ok.
 Walaupun awak dah terjatuh sayang teruk kat dia, 
pleaseeee cikgu secha harap sgt awak just stay cool, positive and professional.
Kawal diri awak.

You know what my beloved student, 
Tak rugi pun kalau dia tipu awak.
Kata sayang awak, rindu awak.
Tapi sebenarnya ada orang lain.
Serious talk laaa, awak tak rugi apa apa sebab
Awak hilang orang yang tak sayang awak pun. 
Tapi dia yang rugi teruk sebab hilang orang yang sayang dia sangat sangat.
 Fikir fikirkanlah.
Keep smile.

Love of love,
Cikgu Secha



Wednesday, March 25, 2015

Get hurt by herself.

Assalamualaikum wbt alahai semua adik manis kakak manis and untuk abang manis.
Dan tak lupa juga salam sayang rindu utk semua murid murid cikgu secha.
Lama kan cikgu secha tak sharing sharing kat blog ni.
Okay sorry sorry sbb lately ni busylah.
Dengan blogger web ni block kat office.
Lappy kat rumah dah rosak.
Hmmmm banyak hal sgt.
Haha kalau tak boleh la kan kita share bebanyak sikit.

You know what, dalam tempoh beberapa lama yang cikgu secha tak update blog ni, 
macam macam benda yang cikgu secha lalu, kenal, belajar, etc.
Salah satunya apabila semua tahu kan cikgu secha dah putus bertahun lama dulu 
dan cikgu secha masih lagi single sampai skrg.
Alhamdulillah, cikgu secha masih lagi hidup with my two feet...

Okay, ye anak anak murid cikgu, 
Cikgu tahu sakit bila putus cinta, 
sakit ditinggalkan dan dekat sini cikgu secha nak menegaskan bahawa 
yang meningggalkan juga sakit.
 Siapa antara murid murid cikgu yang ada tonton cerita Teman Lelaki Upahan ?
Haaaaaaa, senang nak bg contoh watak si Kyra Lydia tu.
She's love EL, 
she's leave him, 
then she's get hurt by herself.

Yes, lelaki punya ego yg susah utk kita jatuhkan.
Tapi FYI guys, perempuan kalau dah ego memang akan worst gila than lelaki.
Perempuan sanggup sakitkan hati dia sendiri demi seorang lelaki tau.
Dannnnnn lelaki tu takkan paham kenapa perempuan buat cengitu.
Last last dua dua sakit, nangis, dendam.

Tapi kalau pasal dendam kan, cikgu secha tak setujulah kan.
Hah, yang duduk hujung tuh.. Mai dekat sikit cikgu secha nak share.
Dendam ni adala punca hati kita keras tau.
Ia juga punca kita bermasam muka sesama manusia.
Alangkah ruginya kita murid murid.
Tahu rugi kenapa ?
Sebab hidup ni bukan lama mana pun, dunia ni bukan besar sgt pun, 
Tapi kita sanggup menghabiskan masa hidup kita dengan berdendam.

Dendam tu sebenarnya tak ada apa pun, 
Orang tu tak rasa apa,
Tapi awak semua yg bermain dengan perasaan sendiri.
Allah swt menjadikan kita dr tanah yg cukup lembut, 
Tapi kenapa kita nak jadi keras macam batu kan.
Feel positive everyday.

 Biar, 
Biar orang nak buat apa pun dekat kita.
Dia nak mainkan perasaan kita.
Dia nak berdendam.
Dia nak pergunakan kita.
Kita tengok je, kita lihat dan kita perhati.
Memang, memang dia tengah syok duduk atas roda.
Tapi ingat ye, berdoakan pada yang kuasa.
 Mana tahu dengan izinNya, kita boleh tengok "live" orang tu bawah roda.

Keep calm and stay positive anak anak murid sekalian. 
Byebye :)