I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Sunday, June 27, 2010

Romantic



Setiap orang mesti pernah melalui saat saat romantis yang tak dapat di lupakan. Aku pun pernah laluinya jugak. Tapi sesiapa yang mengenali aku dah tentu kau orang tau apa respon aku. Haaa ye betul ! BLURR. Ye, itulah respon aku apabila tibanya saat saat romantis. HAHA


Aku Romantic tak ?

Sudah tentulah tidak. Im not that type. Ishh, tade ciri ciri betul aku nih. Dah la blur, tak romantic pulak tuh. Haiyaaa. Ramai member yang cakap aku dengan si dia yang dulu terbalik. Maksud aku, aku gentle and si dia pula sweet. HAHA Apakah yang sedang berlaku ? Ehhh, jangan bimbang. Its only the character luaran. Dalaman still seperti yang asal okay darling !


Okay bagi aku berangan sebentar.

ini mcflurry kesukaan ramai.

Bila didepan McD. Aku berdiri di sebelah si dia, pegang tangan bersama then he's saying na eshkem na eshkem:D " kan gurl suka wat cmtu. aku takut him kena hentak je ngan cashier McD tu coz cashier tuh annoying tngok him. Haha jangan nak mengarut, if him saying like that, itu bukan sweet namanye sayang. Its geadix. And aku tak sangka him can act like that.
Tapi dengan ke'gentle'an aku, aku tak kan benarkan cashier tuh sentuh my si dia. No way ! Jeling pun tak bole. Haa gentle kan aku ? HAHA Him pun tunjuk muka terharu sebab aku sanggup melindungi dia. Sambil dia berkata "wahh, hebatnye you sayang ! aumm aumm " haha



(Scha, cubalah kau berangan betul betul sikit !) Yela yela. Sekarang nak berangan pada character yang sepatutnye. He's gentle and I'm sweet and blur. (Adoii, nak jugak blur tuh ada.)

Bila sedang dinner bersama di rumah pula. Selepas dinner, tetiba rasa nak dancing. With a candylight dinner , then we dance together . Slow motion with a piano sound in the background. Then aku terpijak kaki him HAHA "sorry sorry". I hope  it can be reality :) hey , bab2 pijak kaki tuh mesti laa ada , more comedy will make it more interesting , not just a love story and romantic huhuu



Wahh, kalau berangan bukan main best jee aku ni kan. 
Tapi kalau in a reality, haram pe pun tak jadi.


Ramai orang kata movie Lagenda Budak Setan best gila. Memang betul pun. Its a love story. Sampai aku pun bole TERnanges ! (ternanges ? wtf ! haha) Best la jugak. Hero pun kachak. (ohh my dear Farid Kamil) Haha :D Dengan rambutnya ala ala reshmonu tuh. His voice,his appereance,a man's perfection. haha Saat saat romantic si Farid and Lisa dalam that story, awwww aku terbayang bayang kalau aku ditempat Lisa.  

Caption utk picture LBS : tengok picture nih pun dah bole buat aku keawang awangan. haha jelous ohh !


Apalah nasib orang tak romantic ni.(jari jari semuanya tunding ke arah aku)


Kalau ada class romantic bagitau ya, nak join. HAHA






Saturday, June 26, 2010

Ready Girls !


Oh pastikan kau orang bersedia ye sebelum baca entry ini , tapi aku tak payah bersedia sebab aku dah terjatuh tergolek pun , now this is for girls out there ! Sebab chowok ganteng yang aku nak perkenalkan ini adalah lelaki yang mungkin akan di gilai ramai. Kachak ! Are you ready to fall/drool/salivate? Ahhh, are you ready to hit rock bottom? Are you ready to join Spongey and Patrick in Bikini Bottom?! *suddenly jee~




Cristiano Ronaldo !

Ohh my hero. Wahh, tetibe jeh mengeadix sebentar. Hah ini la chowok ganteng yang aku katakan. Kachak bukan ?  Nama penuh si kachak pujaan aku ni ialah Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro . He was born in Funchal, Portugal on 5 February 1985 . He is a soccer player origin Portugal . He was known as the winger from Manchester United from 2003-2009 before moving to Real Madrid on 1 July 2009 with a record-breaking transfer of 80 million Pounds Sterling improves as these players in the history of football . He usually plays as a left wing or right and center . He began to be called the national soccer team of Portugal since 2003 .


Wow ! Its crazy okay, banyak jugak yang aku tau pasal dia . Gaya macam minat benar with him ! Mesti la minat gila . (padahal cari dekat wikipedia jeh. HAHA) Kalau boleh nak cari husband just like him . Wahh , ini lagi gila . Actually , bukan muka macam dia tapi pandai mengelecek di dalam padang macam dia . (act, i already have once but now da tade . huhu ) Teror betul lah ! I'm falling in love okay ! HAHA gatal buduh aku ni.


ailebiu


You tau tak sayang, muka you comel sangat masa you gol kan bola tuh masuk tepat ke jaring hari tuh . Alaa , masa Portugal VS Korea Utara tuh . 7-0 babe ! HAHAHA  I like ! Apa apa pun good luck ya sayang . I always support you darling ! hehe Tambah tambah untuk World Cup yang sedang berlangsong ni. Do your best okay . For me okay sayang (ahhh, scha tak payah nak perasan sangat) Ishh ! Kacau jela , baru nak berangan jup . Yela yela , do your best for your Portugal. 

Sekian (:


Lots of Welcum !

Lots of Thanx? 

Ohh ye most welcum !
No Biggie la 
That is just a little comment to you 
Its not for me
but 
For your future as well as with others.


Okay, thank you for making me as your guide 
Yes, 
I admit it I really know you
and 
That's why I give the comment to you
Thank you also for the value. 


Thats good if you have come to realize all your
Errors 
Offense 
Negligence 
That you have made.


Alhamdulillah 
If you promise not to repeat again 
But
Please do not promise me 
promise to God 
because only HIM will be given the opportunity in every mistake you make. 
Remember that.

Friday, June 25, 2010

Aku tak HOT ! Kau ?






Sapa rase HOT ? Angkat tangan ! Jangan sesegan . HAHA





Aku rase aku tak HOT . Siyes ohh, tak HOT lah !
Sume ni sebab kawasan home sweet home aku asyik hujan je memanjang.
Maka dengan itu aku rasa sangat COLD.
Ini menunjukkan kebelakang , kedepanan , ketepian ini bahawasanya Malaysiaku ini tidak mencapai suhunya ke 34.7 darjah Celcius .
Ohh thanx God , I'm not HOT . Aww !
HAHA .



Bila dah sejuk sejuk begini , ada kemungkinan besar barangkali , kita kehilangan mood nak buat sebarang aktiviti melainkan aktiviti kegemaran ramai. Ha ! Kau tahu tak aktiviti apa ? Apa lagi kalau bukan tidur .. Hah ! Itulah dia , cuba bagi tau aku , sapa yang tak suka tidur ?? Semua pun suka kan . Kalau kau tak suka tidur , kira kau ada masalah dalaman la tuh . Boleh kau bayangkan betapa kiut miutnya aku dan kau orang semua tidur . Wahh kau pikir kau bole jadi sleeping beauty ke sayang ? HAHA . Eh , rasanya tak salah kalau terperasan jup kan ? Hehe Bole laa . Maka dengan itu penyakit M dasat melanda diri kau orang. Tau tak apa itu penyakit M ?? M A L A S laa . Adehh , kalau semua pun tak tahu , apa yang kau tahu . Nak keluar plak tak boleh sebab hujan je . Kang kalau keluar jugak , then terkene pulak hujan , gerenti malam tak boleh tidur sebab kekejangan otak kepala atau sakit kepala . Masa ini mula la tak boleh nak bukak mata la , tak boleh tengok cahaya lampu la , nak minyak cap kapak la , cap parang la, cap garpu la , cap...... (membebel lagi dan lagi )

Hadiah ini untuk kau sumee (:




Pakailah kalau sejuk okay ! Free ni aku bagi (:
Happy tak sume dapat hadiah ??
Kalau happy ,
Senyumm Sumee Senyuumm !! 
Okay, kan cun and ensem..
Dah la, senyum sikit sikit je okay.
Tak payah lebih lebih.

Wednesday, June 23, 2010

Wanita Hari Ini




FACT : Wanita cantik adalah pengotor ?

Memang betul, kebanyakan wanita cantik adalah seorang yang pengotor. Tak kesah la sama ada dia seorang yang tampak luarannya sangatlah cun melecun, tersangatlah style atau kulitnya licin bak epal hijau yang tak dimakan ulat.. Tetapi hakikatnya, mereka yang tergolong didalam kategori ini adalah pengotor. Tapi ingat ya, bukan kesemuanya begitu. Hanya sesetengah sahaja.

Menurut kajian yang dijalankan oleh badan bukan kerajaan atau NGO yang tidak dapat dikenalpasti bahawa , wanita hari ini dikategorikan sebagai makhluk yang paling lehembab apabila bersiap , tidak kira sama ada untuk ke pejabat , berdating , pasar , shopping dan sebagainya . Adakah ianya merupakan satu fakta atau sekadar auta semata-mata ? Adakah kenyataan sebegini hanya bertujuan untuk menyedarkan kaum wanita bahawa : TIME IS GOLD darling ! Terpulang kepada anda untuk membuat sebarang andaian . Apa yang pasti , sudah menjadi lumrah kalau yang duk mengeluarkan statement ni ialah kaum Adam , maka kita sebagai kaum Hawa akan bermati-matian untuk katakan OH , NO MAN , KAU SALAH . Hakikatnya , kalau kenyataan ini ditujukan khas kepada kaum lelaki , ye tak ?



Wanita adalah satu satunya makhluk yang sangat mementingkan kecantikkan sejak dari zaman jahiliah lagi.  Form HEAD to TOE ! Namun , tak dapat dinafikan , ada juga yang sebaliknya .


Kecantikan adalah penting kerana ianya melalui cara kita tampil di khalayak , secara tidak langsung kita telah memberi mereka peluang untuk judge bagaimana diri kita sebenarnya . Memang kita tak boleh judge a book by it's cover , tapi kita jugak tak boleh lari dari lumrah berlakunya "first impression" bila orang tengok rupa dan gaya serta penampilan kita . Melalui first impression ni la macam-macam andaian boleh berlaku . Lain orang lain pandangan . Dia ni tak mandi ke ? Babe , she wear her pajamas and straight away pegi shopping ! Teruknya . Eh , tak jugak , probably dia ni jenis yang tak kisah and easy going . Okay ape , tak perlu nak susah-susah bersiap , make up la , ape la . Sempoi je . Haa , see ? Ada pelbagai impression boleh berlaku .



However, ada je yang sanggup membazir demi kecantikan. Pembaziran wang . Mereka sanggup berhabis-habisan semata-mata untuk membeli produk kecantikan+pakaian+make up dan sebagai bagailah hanya untuk tampil menarik ! Eh , suka hati I la , duit I okay , bukan duit you , sibuk jeh ! Kalau setakat cantik pada zaman sekarang ni, tak cukup ye sayang sayang sekalian alam, we must also be very very smart ! Produk kecantikan ada juga yang mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kulit kita , kesan memang tak nampak sekarang, but in future , who knows ? Maka dengan itu rajin-rajin la amalkan petua orang-orang lama , tapi AWAS ye, bukan menggunakan susuk atau apa apa yang boleh mendatangkan syirik. Pakaian pulak ? Selalu beli baju tapi tak pakai pakai ?Kerap ikot latest fashion ? Oh no worries , kita mesti selalu belajar how to mix and match ! Kadang-kadang , tak semua latest fashion fits us . Kita mungkin boleh jadi FASHION VICTIM honey ! So be careful ! Make up ? Beli yang mahal ? Pokai ? Eh, beli make up pakai duit loan ke ? Sayang , beli ikot kemampuan okay ! Kalau dah tahu mahal , jangan sampai kita pakai make up tu sangat tebal dan look like OPERA CINA . Natural make up je kan lebih baik .  So be moderate okie !



Kaum adam selalu berkata : Ala sayang, you ni selalu siap lambat la. Tak payah make up pun tak apa. I sayang you la sayang. Wah wahh.. bestnye ayat kau. Kalau awek kau tak cantik, kau juga pandang dan cari awek lain. Alaa, kadang kadang ni, manusia tak tahu nak bersyukur. Ada yang sudah ada awek cantik pun still mencari yang lain.



Lagi lagi isu pembaziran pula ialah pembaziran masa . Sesetengah wanita mengambil masa yang terlalu lama untuk bersiap . Yela , nak pilih baju , nak iron baju , nak make up , nak buat rambut , nak lilit tudung , cuba faham situasi kami boleh tak ? Ahaa . Begitula luahan kaum wanita . Cara nak atasinya ? Mudah saje . Be moderate once again ! Bijak atur masa . Kau bukan dress up gile gile pun Scha. Tak make up sangat lak tuh. Senang la cakap ! No no no bebeh , kau silap .  Make up ? Natural make up je sayang (wahh, pandainye cakap, padahal tak pandai make up pun) Kadang kadang tak make up langsung. Kalau orang ajak keluar secara tiba-tiba dan mengejut . Pakai simple je . Tak perlu la ber'dress up' bagai artis. Nak nampak stylo or what.

Kecantikan itu adalah berbeza menurut pandangan mata kasar setiap individu.
Kecantikan menurut pandangan mata hati pula , sukar untuk dicari .




kecantikan itu datang dari hati ,
diperindah dengan iman ,
dan dikekalkan oleh amalan .

Monday, June 21, 2010

PLKN

Sebenarnya pagi tadi aku baru je lepas hantar sorang sorangnya adik kesayangan aku ke Bukit Jalil. Adik aku ni dapat kat Kem PLKN Jiwa Murni di Gunung Semanggol, Perak. Wahhh, anak manja sudah mahu belajar berdikari. Al maklum laaa.. Dia ni anak bongsu, tak pernah berenggang langsong dengan ma. Dah la degil, tak mau dengar cakap langsong.. Yang paling aku benggang dengan dia ni, dia suka sangat peluk dan cium pipi aku bile nampak aku balik rumah sambil jerit macam ni.. " eh, gemok dah balik !! ". (Eh, dia adik saya ye.. Tak salah pun berciuman. Haha.) Tau la rindu sebab aku duduk rumah sewa. Tapi rumah sewa pun bukannya jauh dari rumah. Tiap kali hujung minggu mesti jumpa. Haih, mengada ngada betul lah !  Yes, yes ! Kau pergi PLKN, motor kau secara tak rasminya jadi hak aku. Kau tau, adik aku ni dengan bangganya tak bersetuju yang PLKN tuh 3bulan. Dia punya lah rajin pergi ambil kalender then kira kira hari yang akan dia lalui kat sana (nampak sangat tak sanggup nak duk sana). Kesemuanya hanya 2 bulan 14 hari sahaja. Wahhh, tak boleh blah kan.




2 Hari sebelum, masa packing barang.

Ma : Adik, nanti pergi kedai beli sabun basuh baju ok. Jangan lupa beli berus baju sekali tau.
Adik : Ok ma, nanti petang adik pegi beli. Daia bole kan ma ?
Ma : Bole la, tak kesah la apa apa pun.
Adik : Mak, adik tak mau la beli berus baju.
Ma : Laa, kenapa pulak ? Rumah ni mana ada berus spare.
Adik : Adik nak bawak mesin basuh jela senang. 



Adik, kalau kau nak bawak mesin basuh, baik tak payah pergi PLKN. Tuh la mengada ngada sangat. Macam mana nak berdikari. Haih.. Saba jela. Sesuka suki je dia nak bawak mesin.



Ni lah gelagat dia pagi tadi, sebuk mendaftarkan diri ke hulu ke hilir.




 Ini dia my beloved lil'bro Reez Hashim.
(jangan tengok muka aku, cam bodo je buat muka mcm tuh.)




Ohh reez, sila pulang cepat ya. Walaupun pangai kau macam cibai tp kau tetap adik yang aku sayang sangat sangat ! Ingat pesan aku, pergi sana jangan nanges nanges tau ! Yela, kecian kau, tak ada aku kat sana nak tolong dodoikan kau sebelum tido.HAHA Lagi satu, jangan kencing malam yee. (eh, jangan salah anggap, saje menyakat adik aku ni. dia tak kencing malam oke !)



I already missyu adek !!


Sunday, June 20, 2010

Happy Fathers Day

Assalamualaikum Abah !
I miss you damn much ! 
I miss your voice,
I miss your smile,
I miss your character,
I miss everything about you Abah. 
Thank you for everything Abah, 
I really really appriciate.
Abah, you are truly admired and adored,
I want you know that i proud to be you daughter.
Even you are not in this world anymore,
My love for you continues forever and ever !
I hope that you can see
How much you mean for me
I love you, Abah !
I know you love me.
Happy Fathers Day

lot. LOT. lot of love, your daugher :
Scha Hashim

Friday, June 18, 2010

title di akhir entry




Kau tau, sometimes we need someone to talk because when you try to share your problem you will release your tension. But now, i have no one to share. You know why ? Bukan sebab tiada sesiapa yang nak mendengar tapi sebab aku tak nak bercerita. Tak tahu la kenapa nak secrect sangat dengan semua orang sekarang ni. Mungkin sebab aku dah ada teman bercerita yang baru kot.. Nak tau sapa ??






Bebelan ini larh ! Tempat aku meluahkan everything. (act, takde lah everything sangat. hee)






Selalunya aku selalu share everything dengan bf aku sebab bagi aku seorang bf haruslah ada ciri ciri yang aku mahukan. Ianya seperti dia haruslah menjadi bff, abah, abang, kakak, mak (walaupun bf aku tuh laki, haih !dah tentula laki.) , cikgu, doctor, arkitek, polis, driver dan semua semualah ! Tahu tak sebab pe ? Sebab aku ini banyak kerenah, jadi bf aku kena lah jadi semua benda untuk aku. Lagipun ini akan membuatkan hubungan menjadi lebih erat. (btl ke erat ?) Betul la erat kecuali masa ber'smack down'. Dah tentu tentulah tak erat masa tuh kan. Smack down macam mana tuh, tak bole digambarkan ye makcik pakcik kerana ianya... tetttttttt. (sendiri mau engat ye) Hmm, Sunyi betul la hidup takde special bf nih. Rindu jugak nak bercouple. Tapi malas pulak nak mencari. Biarlah ia datang sendiri, dia kan ada kaki..




Yes, macam tak percaya. I'am ALONE ! Hahaha. Esok nak keluar berpoya poya lah ! HAHAHA Ini pesanan ye, kepada sesiapa yang ada calon yang sesuai untuk aku sila contact aku untuk mendapatkan borang ye. Borang amat terhad. Harap maklum. HAHAHAHA


Title : I'am ALONE.


McD vs KFC







Amaran : Kepada sesiapa yang tengah puasa ganti dan yang tengah lapar terutamanya, anda dinasihatkan supaya tidak membaca entry ni bagi mengelakkan anda terliur dan mengeluarkan air liur. HAHAHA.


Sekarang ni dah banyak kedai fast food kan. KFC, McD, Pizza, A&W and so on. Tapi kita bukan nak cerita tentang semuanya. Topik hari ni KFC dan McD je. Yang lain kita bukak lain kali okay?
Antara KFC ngan McD korang prefer mana? KFC? McD? Ke KFC? Eh ke McD?Hoi jangan main² boleh? 

fingers lickin good.

cheezy wedges. nyumm nyumm!




wahh! i likee!

 M.C.D.O.N.A.L.D.S
Ini pun, sedap hingga menjilat jari. Kalau boleh nak jilat jari kaki sekali, tapi dah makan guna tangan, takkan nak jilat sampai kaki sekali kan? ^_^


For me lah kan, kalo nak makan ayam goreng yang best, sila ke KFC. french fries, cheezy wedges, boleh di dapati di sini. kalo nak makan burger yang extra delicious, sila ke Mc'D. sundae yg perisa coklat tu pon besh gak kat cni. kalo mnum plak, sila ke A&W. float kat ctu melatopp u ollz.. sangat sodapp. lagy,aku ske fries yang kt mc'd. alaa yang putarputar tuu. i love that one. sapesape yang suke kan coleslaw, KFC menyediakan menu sedemikian. wahaha. sume aku suke lah!! ♥ 

So, you choose. :)

i'm lovin' it!


Wednesday, June 16, 2010

Part Time

You know what. Aku sudah bekerja sekarang! But only for a week.. Haha its oke la kan dari menghabiskan boghehh je kat umah tuh.. Part time only la. Yang best bangat tau apa ? Aku dapat TOYS department ! Aha ! Nak tau nape ? Sebab :




1. Keje aku hanya kemaskan barang barang yang bersepah. Tuh pun kalau bersepahlah. Kalo tak...
2. Aku main game je, ada macam macam game la. Pooh, Mermaid, Doraemon dan banyak lagi dan lagi. Nama game ni macam busan je, tapi kalau kau di tempat aku yang tengah busan tahap gaban, mesti semua game pun jadi best jee. Hee..
3. Tepi department aku tuh ada la tempat game untuk budak budak, so kalau ada masa terluang di waktu bekerja tapi tiada kerja nak di buat, maka dengan segera aku membuka name tag dan terus menuju ke pintu masuk tempat itu. Dengan itu tanpa segan silu, aku membeli token. Haha, apa lagi, jum main game Initial D ! 
4. Kalau malas sangat, aku turun la ke dalam surau untuk tidur. Wahhhh, bahagia sungguh aku. Hidup seperti makan gaji sahaja. Eh, ini bukan salah aku, tapi dah tade keje kan.. 




Yang paling aku tak boleh lupa pada 1st day keje. Ade la sorang minah ni, pakai cam vogue semacam je. Pakai baby-T, seluar jeans, high heel, cemin mata belalang dan bawa handbag. Usha aku macam tak makan sebulan. Aku pelik bila semua staff gelak bila minah tuh bercakap dengan aku. Bila minah tuh blah, aku terus bertanya pada mereka...




Aku : Kenapa dengan minah tadi tuh ?
Richard : Eh, awak tak tau lagi ye ?
Rani : (ketawa tak abes abes)
Richard : Yang tadi tuh customer tetap kita. Hari hari dia datang. Macam la dia boss tempat ni...
Aku : Huhh ?? (muka blurr)
Rani : Aiyoo, tak perasan ke ? Dia tuh mental la sha... Wayar dia dah ta betul. Kene tinggal dengan laki agaknya. Cian dia..






Aku tak sangka la pulak Minah yang vogue tuh mental. Adoyai, macam macam. Yang aku pelik, start dari tuh, setiap kali dia nampak aku, dia akan tegur sambil angkat tangan tinggi tinggi. Dia akan tegur macam ni " oppppppp ! " sambil jerit pulak tuh. Tak ke malu... Tapi aku berlakon la buat muka blur kan.. Hahaha








Disebabkan aku dah lama tak merempit naik motor, so macam takut lak nak naik motor. Tapi aku tak ada pilihan, balek dari keje petang tuh, adek kesayangan aku datang menjemput. Naik motor. Kau tau apa yang buat aku sumpah seranak adek aku ni ? Dia boleh bantai buat taik nak kene kan aku. Ada ke patut dia bawak helmet steng dan tak ada visor ! Hoh ! Bertuah punya adek ! Dah la aku berpakaian agak formal, dia boleh bantai bawak motor laju macam haram jee.. Dia tak tau ke kakak dia kat belakang ni macam nak terbang dah ! Aduhh, nak ke rumah aku dah nak kene lalu hampir 4 buah trafic light. Tatau la aku nak sorok muka aku kat mana bila pakai helmet yang tak ada visor tuh. Sume pandang ! Arrgghhhhh ....! Pe pandang pandang ! Tau la klaka gile muka aku yang tak cun ni pakai macam tuh ! " (maki hamun dalam hati la yang termampu..) Kau gile ke aku nak maki kat tengah tengah jalan tuh ? Hahaha Pesan adek aku " saba ye ateh, kau buat muka relax je sudaa " Ahh, banyak la kau punya relax, semua orang pandang aku, bukan kau ! Senang je cakap...


Nak tengok muka aku yang hodoh apabila memakai helmet steng n tak de visor tuh ?? Ini dia !




















Ahhhhhh, tak dapat ar nak tengok ! Hahahhaa.








Lain kali ye (: