I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Tuesday, June 8, 2010

deceitful (curangs)

Hi all,, Today I'd like to touch about curang. Aku terbaca pada blog seseorang tentang curang ini, dan aku suka topic ni tahap gaban. Jadi disini, aku ingin mengemukakan padangan dr pihak aku pulak dan aku harap dia tak marah sebab aku pun nak kobgsi pendapat aku.. Bole kan..? Isu ini dituju khas buat laki bini, pakwe makwe, bf gf, pakcik makcik, segala bagai lah.


Curang ohh curang. 


Aku tahu maksud curang bagi semua orang adalah berbeza. Cik bedah anggap bila lakinya de perasaan dengan pompuan lain adalah curang, cik ramlah pulak anggap bila bf nya pandang pompuan lain adalah curang, pakcik dol pulak anggap gf nya collect banyak banyak scandalas adalah curang dan supervisor pizza hut anggap bila regular customernya tukar selera dengan makan domino's pizza adalah curang.(ok same je)


Maksud curang bagi aku.

Bagi aku curang adalah apabila seseorang yang bercinta malah dicintai serta telah meyakinkan kekasihnya tentang cintanya then didalam percintaan itu berlakunya perkara yang boleh menjejaskan percintaan itu seperti alasan alasan di atas. Atau lebih tepat, menduakan seseorang kekasih. How damn kan ! (bagi aku la)

Kenapa orang curang? 


Mata keranjang ? Dah busan dengan kekasih ? Saje jadi hobby ? Besh ke curang curang ni ? Tak pun maybe kau rasa kau hotstuff kot. Mana tak nye, suka collect scandal macam adik adik kau collect pemadam masa sekolah rendah. Uishh, gerenti banyak kan. Kalau kau da tercurang kau nak bagi alasan apa lagi ? Terlanjur curang ? Eh, jangan silap sangka. Bukan terlanjur yang "itu" laaa. Kau ni otak kuneng memanjang.. Maksud aku, dah terberperasaan dengan orang lain.. Make sure jangan curang oke !

Curang itu menyakitkan tahu !(ini btl!) Maksud aku ia menyakitkan pada yang terkene curang. Si curang tak rasa apa apa, tak rasa sakit pun.. malah dia happy jee. mana tak nye, sure la happy ramai scandalas yang melayannya.


Cuba kau pikir, contoh ye,, kau perempuan,kau kua dengan member member kau. Tengah kau jalan jalan dengan member sambil window shopping, kau nampak kekasih kau berjalan dengan sorang perempuan lain dengan mesranya. Sakit kan ? Itu adalah soalan buduh. Konpem la sakit. Sakit sangat. Sakitnya macam kau kumpul duit nak beli rumah banglo (eh, macam melebih plak) oke tukar la, kau kumpul duit nak beli kasut kesukaan kau. Kau kumpul sikit demi sikit sebab selama  ni duit blanja kau sehari,sehengget je.. (bayangkan kene tahan makan berapa lama sebab nak kumpul duit), pastu kau bagi adik kau mintak tolong pergi beli bila da cukup duit. Bukan malas nak pergi beli sendiri, tapi sebab area rumah sewa kau tak ada kedai yang jual kasut tu. Kau tunggu sampai hujung minggu sebab nak balik rumah parents kau nak jumpa kasut baru kau tuh. Bayangkan sepanjang beberapa hari nak tunggu ke hujung minggu tu da dekat 47 kali kau call adik kau pesan suroh beli kasut baru tu. Sepanjang minggu tuh kau tido awal, bangon awal. Selama ni kau selalu bangon lambat je. Dah tu kau boleh pulak tanda pangkah kat calender setiap hari yg berlalu, padahal tak pernah buat gitu. Tapi bila sampai hujung minggu, kau balik rumah, adik kau guna duit tu beli gitar baru dia.


hoh ! sakit hati oooo... yela, di beri kepercayaan tp di perlekehkan. huh ! oh benci gila bila orang curang tapi salahkan kekasih dia(ini pun btl). pastu bg alasan tak munasabah langsung. Sama lah macam adik kau beli gitar pastu dia kata "Alaa gitar ni nanti kau jugak nak main". ish, ngoks gila kan alasan dia. haa, kalau nak lagi real ni contohnya kalau da kantoi curang "Ala, dia tuh member class i jela sayang, kan kitorang satu group, so kene la bincang sama sama." (berdasarkan pengalaman. hee) Dan dan la nak satu group plak kan.. Lebih kurang cam tuh la.

Ini ada satu lg cerita, nak dengar ? Eh silap silap, nak baca ??? heee


Ceritanya macam ni. Ada sorang gurl nama dia gayah (bukan nama sebenar). Dia ada bf bernama salleh (bukan nama sebenar juga). Semua orang kata mereka sweet couple. Satu hari mereka mahu keluar dinner bersama maka dengan itu berjumpalah mereka berdua. Tapi masalah bermula bila si salleh kantoi ada perempuan lain mesej dia. Si gayah cukup marah, mengamok macam orang gila. Si salleh mengunakan kepakarannya untuk memujuk gayah tapi gagal sebab gayah hati longkang. Salleh tetap cuba memujuk walaupun dia tahu gayah tak akan termakan dengan pujuknya itu. Salleh mati akal, dengan itu salleh mengambil keputusan untuk patahkan simkad nya.. Soalan aku, apakah yang gayah cakap setelah melihat tindakan salleh itu ?




Sila pilih :


a) " Sayang, i maafkan you."
b) " ......(sori gayah tak cakap apa apa, sbb dia tengah nanges laa)
c) " Naseb baek you patahkan, kalau tak tulang you i patah patahkan! "


Teeettttt!
Aahhhh lambat.
Gayah cakap macam ni " Kau pikir kau patahkan simkad tuh, hubungan kita boleh balek macam biase ? Kau pikir aku bodoh ke ? Macam la kau tak ingat number betina betina yang kau da layan tu kan ! Kau pikir dengan kau delete number diorang, kau boleh delete semua kesalahan kau ?! Never ! @#$%^&*()<>?+_*&^$%#^..........." Gayah terus mencarut segala bagai dan macam macam lagi.




Pengajaran : 
Whats goes around comes around. Kalau kau boleh buat macam tu, tak mustahil ada orang lain boleh buat pada kau semula. Trust me !

so,DONT curang-curang oke (:


thx my fav blogger, i love this subject !

9 comments:

  1. seb bek ku jrg nk msj2 .. ni kan pulak mahu patah2 sim .. haha ..

    curang adalah curang .
    yg terkebelakang itu pengalaman / kenangan (pahit / manis) .
    pengalaman mngajar erti hdup .
    yg baek boleh jadi tidak .
    yg tidak boleh berubah .
    manusia .....
    dunia ....
    sentiasa berubah ..
    teguh pada yg satu itu susah .
    tp tidak juga payah .
    yg tahu memilih antara mana satu .. tahu ap yg d pilih .

    p/s :: ku tak mahu curang ! kerna ku tahu sakitnya ia . erghh ..

    ReplyDelete
  2. pnjg bjele..hehe..pg2 b4 g kije bce..mte kcik jd bsr..
    nice post..>from Dr Love..=p

    ReplyDelete
  3. saya nk jd DR LOVE jugak . haha .

    ReplyDelete
  4. haha, abg jgn nak ngade ye. hahaha

    ReplyDelete
  5. oih.ni mcm update blog hanis je. jeng2. haaa. serupa la ayat2. huuh. idea sama eyh?

    ReplyDelete
  6. huih .. apsal lak ? haha . tidak layakkah ? hehe .

    ReplyDelete
  7. samad : kan da gtau, ku bace dr blog seseorg. then ku kemukakan contoh dr pihak aku pulak. n cerita dr pengalaman aku. hey deyhh, tak bce btl btl ke ?

    abg : haha bukan tak layak, terlebih kelayakan. hahhaa

    ReplyDelete