I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Wednesday, June 23, 2010

Wanita Hari Ini




FACT : Wanita cantik adalah pengotor ?

Memang betul, kebanyakan wanita cantik adalah seorang yang pengotor. Tak kesah la sama ada dia seorang yang tampak luarannya sangatlah cun melecun, tersangatlah style atau kulitnya licin bak epal hijau yang tak dimakan ulat.. Tetapi hakikatnya, mereka yang tergolong didalam kategori ini adalah pengotor. Tapi ingat ya, bukan kesemuanya begitu. Hanya sesetengah sahaja.

Menurut kajian yang dijalankan oleh badan bukan kerajaan atau NGO yang tidak dapat dikenalpasti bahawa , wanita hari ini dikategorikan sebagai makhluk yang paling lehembab apabila bersiap , tidak kira sama ada untuk ke pejabat , berdating , pasar , shopping dan sebagainya . Adakah ianya merupakan satu fakta atau sekadar auta semata-mata ? Adakah kenyataan sebegini hanya bertujuan untuk menyedarkan kaum wanita bahawa : TIME IS GOLD darling ! Terpulang kepada anda untuk membuat sebarang andaian . Apa yang pasti , sudah menjadi lumrah kalau yang duk mengeluarkan statement ni ialah kaum Adam , maka kita sebagai kaum Hawa akan bermati-matian untuk katakan OH , NO MAN , KAU SALAH . Hakikatnya , kalau kenyataan ini ditujukan khas kepada kaum lelaki , ye tak ?



Wanita adalah satu satunya makhluk yang sangat mementingkan kecantikkan sejak dari zaman jahiliah lagi.  Form HEAD to TOE ! Namun , tak dapat dinafikan , ada juga yang sebaliknya .


Kecantikan adalah penting kerana ianya melalui cara kita tampil di khalayak , secara tidak langsung kita telah memberi mereka peluang untuk judge bagaimana diri kita sebenarnya . Memang kita tak boleh judge a book by it's cover , tapi kita jugak tak boleh lari dari lumrah berlakunya "first impression" bila orang tengok rupa dan gaya serta penampilan kita . Melalui first impression ni la macam-macam andaian boleh berlaku . Lain orang lain pandangan . Dia ni tak mandi ke ? Babe , she wear her pajamas and straight away pegi shopping ! Teruknya . Eh , tak jugak , probably dia ni jenis yang tak kisah and easy going . Okay ape , tak perlu nak susah-susah bersiap , make up la , ape la . Sempoi je . Haa , see ? Ada pelbagai impression boleh berlaku .



However, ada je yang sanggup membazir demi kecantikan. Pembaziran wang . Mereka sanggup berhabis-habisan semata-mata untuk membeli produk kecantikan+pakaian+make up dan sebagai bagailah hanya untuk tampil menarik ! Eh , suka hati I la , duit I okay , bukan duit you , sibuk jeh ! Kalau setakat cantik pada zaman sekarang ni, tak cukup ye sayang sayang sekalian alam, we must also be very very smart ! Produk kecantikan ada juga yang mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kulit kita , kesan memang tak nampak sekarang, but in future , who knows ? Maka dengan itu rajin-rajin la amalkan petua orang-orang lama , tapi AWAS ye, bukan menggunakan susuk atau apa apa yang boleh mendatangkan syirik. Pakaian pulak ? Selalu beli baju tapi tak pakai pakai ?Kerap ikot latest fashion ? Oh no worries , kita mesti selalu belajar how to mix and match ! Kadang-kadang , tak semua latest fashion fits us . Kita mungkin boleh jadi FASHION VICTIM honey ! So be careful ! Make up ? Beli yang mahal ? Pokai ? Eh, beli make up pakai duit loan ke ? Sayang , beli ikot kemampuan okay ! Kalau dah tahu mahal , jangan sampai kita pakai make up tu sangat tebal dan look like OPERA CINA . Natural make up je kan lebih baik .  So be moderate okie !



Kaum adam selalu berkata : Ala sayang, you ni selalu siap lambat la. Tak payah make up pun tak apa. I sayang you la sayang. Wah wahh.. bestnye ayat kau. Kalau awek kau tak cantik, kau juga pandang dan cari awek lain. Alaa, kadang kadang ni, manusia tak tahu nak bersyukur. Ada yang sudah ada awek cantik pun still mencari yang lain.



Lagi lagi isu pembaziran pula ialah pembaziran masa . Sesetengah wanita mengambil masa yang terlalu lama untuk bersiap . Yela , nak pilih baju , nak iron baju , nak make up , nak buat rambut , nak lilit tudung , cuba faham situasi kami boleh tak ? Ahaa . Begitula luahan kaum wanita . Cara nak atasinya ? Mudah saje . Be moderate once again ! Bijak atur masa . Kau bukan dress up gile gile pun Scha. Tak make up sangat lak tuh. Senang la cakap ! No no no bebeh , kau silap .  Make up ? Natural make up je sayang (wahh, pandainye cakap, padahal tak pandai make up pun) Kadang kadang tak make up langsung. Kalau orang ajak keluar secara tiba-tiba dan mengejut . Pakai simple je . Tak perlu la ber'dress up' bagai artis. Nak nampak stylo or what.

Kecantikan itu adalah berbeza menurut pandangan mata kasar setiap individu.
Kecantikan menurut pandangan mata hati pula , sukar untuk dicari .




kecantikan itu datang dari hati ,
diperindah dengan iman ,
dan dikekalkan oleh amalan .

8 comments:

  1. saya simpel abes . wanita ? xkesah pn . yg pnting hati . bersih atinya . ku suka . daa . [dia sahaja]

    ReplyDelete
  2. rsenye...kalo emy,kua 1 mnde wjib je kne ltk kt muke..eye liner..kalo xde,le pgsan.

    ReplyDelete
  3. ada betulnye jugak =)

    ReplyDelete
  4. abg : hee abg mmg setia, like !

    fiona : sme la cha pun sme ! hehe

    anonymous : hehe tau tape

    ReplyDelete
  5. setia ?? ada erti ? ada makna ? apa erti ? apa makna ? bererti ? bermakna ? untuk apa ia ? ahha . :) stay b myself n myself . ^_^

    ReplyDelete
  6. haha, nanti scha post entry pasal setia ok ! hehe

    ReplyDelete
  7. yup. wanita cantik adalah pengotor. sbb i pnh 1 rumah dgn sorang yang sgt cntik tapi unfortunately pengotor.

    hey btw nice blog. :)

    ReplyDelete
  8. haha yeke. yup. but tak semua actually kan. tapi majoriti laa. hehe

    btw, thx. i will follow u ok (:

    ReplyDelete