I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Thursday, July 22, 2010

Sorry Sygs

So sorry semua sayang sayang aku. Sekarang susah nak update bebelan ini. Sumpah rindu nak membebel. Tapi aku busy sangat sangat dengan study (study ke ? HAHA) , dengan netball (junior aku degil sikit la sygs, nasib baik cumil je semua), dengan silat , dengan hiking (broga, BROGA, broga, haha) , quiz , toturial la dan segala bagai lagi lah. Tapi takpe, aku janji. Nanti dah free aku update ok (:  




Lot Lot Lot 100 of love. Keep rocking sygs semua ! 
Scha Hashim

Friday, July 16, 2010

My Ambition (:

UPSR
Masa ni nak jadi Polis ! Ye, aku suka tengok cerita Gerak Khas. Boleh kejar kejar orang jahat. Boleh ada pistol sendiri. Aku pun suka menyanyi jugak time ni. Bila aku tengok Gerak Khas The Movie tuh ada je polis menyanyi masa jamuan dinner dorang. Wahhh, perasaan ingin menjadi pasukan penyanyi polis membuak buak dalam hati. Tapi mak kata tuh semua dalam cerita je. Betul ke ?



PMR
Masa last paper PMR, semua kawan kawan seangkatan aku sebuk pergi cari CC sbb nak on9 pemohonan masuk ke sekolah teknik. So, secara tak langsung, aku pun bercita cita pulak nak jadi Engineer. Haahhaha. Al maklum la, teringin pulak nak wat KLSC pulak sbb nak lawan KLCC. Haa ? Apa ? Korang tatau KLSC tuh apa ? KLSC tuh stand for Kuala Lumpur Scha Centre. Eh, jangan la jelous ok. Aku pun nak cipta nama jugak. Yela macam macam menara dah ada. Mustapha Kamal pun ada menara kan. 

haa, tengok ni. ni la menra yang aku idamkan. eh bukan yang klcc tuh k. 
korang nampak tak yg tengah tengah bawah jambatan klcc tuh ? 
haaa, tuh la dia menara idaman aku. cukup la kecik kecik. besar besar pun nak wat pe kan.

SPM
Bila dah dapat masuk sekolah teknik, baru aku perasan yang aku tak ada soul dalam bidang yang aku ambil iaitu Kejuruteraan. Jiwa aku adalah menulis. Segala cerpen, lyrics, dialog dan mencarut ke dalam buku buku aku. Bila tengok Azlina pengacara majalah 3 tuh kat dalam tv, aku pun sebuk pergi depan cermin sambil mengomel sorang sorang. Tengah tengah mengomel sorang sorang suddently jeh ada orang masuk bilik, ahhh malunye.. Ohh man , i'm crazy ! Ya ! Aku nak jadi Wartawan. Dah la aku ni sangat talktative. Ohh sama macam ain cinta saya. She's talk to muchh ! Aha ! Adoi, bila dapat jeh result, semuanya tak tergolong dalam kategori cemerlang lah ye adik adik. Hoh ! Masa tuh, dalam kepala otak aku segala macam dah berakhir. Konon konon dunia dah jadi tonggang langgang di sebabkan result yang tak berapa nak best kan.

ini dia pengacara majalah 3 kegemaran saya !
Azlina Redzuan (eh betul ke aku eja nih ?)

College
Haaaa, ini yang sedang aku hadapi sekarang. Zaman college. Bila dah sedar yang sebenarnye aku ni teramat amat lah minat dalam bidang penulisan dan penyiaran. Tapi even aku dah sedar semua itu, seribu kali sayang lah ye kerana aku tersilap ambil course Account la pulak. Haihh ! Kau bayangkan lah. Aku dah dapat dah kos yang aku minat sangat sangat, Diploma Kewartawanan. Tapi disebabkan aku tak fikir panjang time tuh, aku ambil la course yang sekarang  ni. Yang menjadi persoalan sekarang ni, aku jadi ACOUNTANT ? Sumpah tak ada ciri ciri langsong ! Kira kira nombor lagi. Setakat kira duit aku pandai la. Hahaha


Buat kau orang yang pernah salah pilih course macam aku, dun wori sygs. Itu semua tak bermaksud kau dah silap arah dan dunia kau dah pun jadi gulap gulita. Kau still boleh balik kepada course kau minat. Semua itu jadi sebab kita nak mencari mana yang terbaik buat diri kita. So jangan la nak meraung segala bagai bila tak boleh bawak corse yang telah kau salah pilih. Kalau kau dapat course yang kau minat gila gila pun, belum tentu kau boleh berjaya sampai ke tua kan. Just follow the flow ok. 

(:

Sunday, July 11, 2010

Jodoh 4 u.





Kalau cerita pasal jodoh, semua orang pun suka. Mana tak nye. Sape yang tak suka kawen kan. Okay, kalau kau nak jodoh, jodoh macam mana tyang kau orang nak ? Adakah yang kachak macam Ashraf Muslim ? Kaya macam Datuk K ? Pandai macam Dr Fazli atau yang ada Bulu dada macam actor bollywood ? Tak kesah la macam mana pun ciri ciri yang kau nak, asalkan kau selesa dengan nya.


Jodoh Aku.


Kalau aku, bohong la kalau aku kata aku tak kesah pasal jodoh. Tapi bagi aku cukup la kalau jodoh aku tuh biarlah sedap mata memandang, memahami aku dan menerima aku seadanya. Kalau nak advance sikit, biarlah jodoh aku tuh seorang yang sangat suka berjenaka. Tapi tak nak lah yang berjenaka sampai aku pun naik annoying tengok si dia buat lawak bodoh. Dan kalau boleh jugak biarlah si dia tuh pandai ambil hati whole family aku. Ala, samalah macam " you tackle me, you tackle my family too " hehe lebih kurang cam gitulah.


Mari mari !

 
Bagi sesiapa yang susah sangat nak dapat jodoh tapi kau ada minat pada seseorang dalam diam, aku ada doa buat kau yang berstatus begitu. Marilah kita berjemaah berdoa bersama. Moga moga lepas berdoa ni kita sekali lagi berjemaah dapat jodoh bersama. 


Bismillahirrahmanirrahim....

Ya Allah, 
Kalau dia memang jodohku
Jodohkanlah.
Tapi kalau bukan jodohku
Jodohkanlah jugak ! (wahh, degil nih.)
Jika dia tidak berjodoh denganku
Maka jadikanlah kami jodoh
Kalau dia bukan jodohku
Jangan sampai dia dapat jodohku
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain selainku
Kalau dia tidak bisa dijodohkan denganku
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain
Biarkan dia tidak berjodoh sama sepertiku
Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh
Jodohkanlah kami kembali
Kalau dia berjodoh dengan orang lain
Putuskanlah..
Jodohkanlah dengan ku
Jika dia tetap menjadi jodoh orng lain
Biar orang itu ketemu jodoh dengan orang lain dulu
Dan kemudian
Jodohkan kembali dia denganku...
(Nak nak sangat nih !)
AMIN...  heee (:


Haaa, amacam ? Brutal tak doa ni ?
Berdegil betul nak jodoh. Gatai buduh !


Selamat Bertemu Jodoh
Sekian (:


Thursday, July 1, 2010

Life


-i luff this madah-



YOU GET SOME ,
 
YOU'LL LOOSE SOME .
 


it's sounds simple isn't it ?


But please , 
never take it for granted .
 

It's all because of ,
 
The world is balance.


For everything you have, 
you will not have something else.
 
For anything you take,
 
you will lose something else.
 

Don't you think it is actually

as SIMPLE as ABC and 123 .

Why can't you use the brain , 
given by GOD , 
to think about , 
what is WRONG 
what is RIGHT 

?
 

question mark ?

that's easy baby.

the answer ,it's all what it need . 

use your mind to think about it .
 
use your heart to feel everything surround it .


You'll find the 
solution
 .





p.s : life is not as easy as you might think ,
and for sure ,
life isn't that hard for you to gone through it .


to : iamyante