I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Saturday, August 28, 2010

aku seorang anak bongsu

Semalam busan dekat rumah, jadi aku pun berjalan jalan ke blog blog favourate aku. So aku pun terbacalah entry pasal anak sulung.


Tiba tiba berminat sangat nak cerita sikit.
Aku ada 6 orang adik beradik, 1st Abg Ijam, Abg Kadun (korang tak boleh paggil dia macam tuh, nanti dia marah, korang panggil dia Abg Bad ok bye) lepas tuh di ikuti oleh Kakchik, Kak Shikin, Aku dan last but not least my lovely adik, Harris.


Hari ini nak cerita pasal semua adik beradik perempuan aku. Kakchik yang paling tua berumur 27 tahun, Kak Shikin pulak 25 tahun dan aku berumur 19 tahun maka dengan itu akulah anak bongsu perempuan dalam keluarga.



Aku paling close dengan kakchik berbanding Kak Shikin. 
Disebabkan kakchik yang tua, maka dia lah yang memberi segala arahan.
Daripada kitorang kecik lagi, aku dah ajar diorang,
setiap hari kena bangun pagi.
Sapa sapa yang bangun lambat memang akan kena bebelan segala bagai dari subuh sampai ke tengah hari.
Kalau ada secrect apa apa pun,
biar pecah perut jangan pecah mulut.
Selalu mak lah yang akan cuba edisi mengorek rahsia dari aku, 
tapi tak dapat ahh kan.

contoh soalan yang di tanya oleh mak :
" ateh, kakchik keluar dengan siapa? "

lalu aku pun menjawab :
" entah la mak, ateh pun tatau. " 
Padahal aku adalah pocket rahsia si kakchik. Segala tempat yang dia nak pergi merewang, semuaya aku tau. Kadang kadang aku yang tolong teman dia keluar.

Ada banyak lagi lah yang aku tau, tapi kalau aku cerita semuanya kat sini habislah korang semua tau !

And until now, kalau ada apa apa, kakchik akan bagitau aku.
Macam kakchik ada minat sapa sapa ke, ada rancang nak pergi mana mana ke, semuanya aku tau.

Tapiiiiiiiii,
walaupun begitu inilah busannya jadi jadi anak bongsu perempuan ye tuan puan sekalian.
Disebabkan mereka berdua ni adalah KAKAK, maka best lah merela berdua mejadi kakak kepada aku kerana.....


mereka akan menyuruh nyuruh mengambil barang seperti
bantal busuk mereka yang berada didalam bilik, so dorang malas nak bangun boleh suruh aku.
Ataupun, tengah tengah tengok tv then tibe tibe dorang rasa lapar, dorang boleh jerit panggil aku suruh amik kan makanan.
Dan kalau naik kereta, sentiasa, i repeat SENTIASA duduk tepi tingkap, sebab dorang paling tua. 
Dan aku hanya duduk di tengah tengah. hoh !
Dan kalau aku tengok cerite yang dorang tak suka, dorang boleh tuka dengan sesuka hati mak bapak dorang.
Boleh juga menggunakan kredit aku walaupun aku tak ikhlas bagi dorang guna, tapi dorang pedulik ape kan.


bila aku bising cakap camni,
" wey kau ni kakchik pemlas ahh, nak amek barang untuk diri sendiripun kau malas kan ! "

dan time tu dorang akan jawab,
" oooohhhh mengungkit eh kau, kalau duit kau dah habis nanti jangan mintak kat aku ! "

dan aku pon membalas sambil mengambil ape yang dorang suruh,
" cam sial lah kau "


Ye tuan puan, jangan terkejut. Kami memang kasar, tapi tak bermakna kami hate each other kan. Akhir kata dari mereka, 


dorang akan tersenyum sambil berkata, 

" aku kan kakak


             


Friday, August 27, 2010

Chow Kit Road

Hye 
Last week aku dah pun hantar denda denda yang sudah aku bertungkus lumus untuk buat selama 24 jam tanpa henti tu.
Ohh bahagianya hidup tnapa kerja kerja sebegitu.
Tapi kebahagiaan tak lama lol.
Assignment bertimbun timbun sekali lagi.
Dengan test.
Ohh man, tired ok !


Tapi walaupun penat,
Still boleh hang out dengan member member aku.
Yelah, temankan mereka shopping samapi lebam.
Hoh, inilah dia pictures yang sempat di 'snap'.
Masa ni tengah tunggu KTM. 







tengok tuh, masing masing posing tak nak mengalah.
takpe takpe, aku paham.  HAHA


Otw ke chow kit, semua pun nak borong beli tudung.
Untuk family dorang sekali,
Untuk mak, adik, kakak, nenek, makcik... blablabla
Itu dia, punyalah nak borong.


Bila dah sampai ke KL sentral, kenelah menapak ke monorail.
Hoh sungguh penat, dah la bulan puasa.
(alahai scha, macam lah kau sorang je yang puasa)
Hoi, senyap kau. 
Aku tau lah kau orang pun puasa, mesti aku pun tau macam mana bila penat puasa kan.
Dengan nak kejar masa sebab nak berbuka puasa lagi.
Dah lewat kut masa tuh.




haa, tengok la tuh.
punyalah laju aku n ct tinggalkan yang lain. 




setelah sampai di monorail. 
masih sempat boleh mengukir senyuman.
(weh gaga, kau pikir kau cun ! haha)


Bila dah sampai je di chow kit,
Terus order makan, 
Aku makan nasi goreng USA + tembikai laici jee..
Yang best tuh, ayu order Sate Padang ! Hoh, sedappp..


Lepas makan je, upacara memborong tudung bermula.
Seronoknya tengok minah minah ni.
Leka n rambang mata tengok tudung.


Tapi aku sorang je yang tengok. (haa, pokai lah tuh) 
Hey, bukan pokailah, tapi tak ada mood nak shopping.
Tak kesahlah.
Asalkan aku best tengok minah minah tuh gembira.


Bila semua orang dah dapat apa yang dorang nak,
Masing masing kembali ke tempat asal.
Yelah, ke mana lagi kalau bukan ke hostel.
Ohh, penat bukan kepalang,
Balik kononnya nak membongkangkan diri sampai ke sahur,
tapi tak dapat ahh nak buat cam gitu.
Sebabnya, esok semua ada test n quiz.
HAHA padan muka !
Masing masing nak berjalan sangat.


Then, semua pun buat lah muka serious je.
Konon konon study smart. 
Ok, sekian.







Friday, August 13, 2010

taxation ohh no

semalam tido lama gila,

harini tak tido.

study last minute.

harini ade test.

macam mane tu ?

sesiape yang cakap malaysian taxation tu senang,
dipersilakan untuk mencuba.

Monday, August 9, 2010

My Roommate

Ohh my roommate!

Siti Salihah Mohd Subki
Call her ct
Her chenta hati is Am
Dya ni suka membebel just like my mom 
She's love orange
Her trademark : 
Attendent, attendent, attendent


This is Dian Wahyuni.
Call her ayu
Her bf is pari pari
Dya suka tido. HAHA
She's love red
Her trademark :
Agaklahh !


This is me
Tak payah la nak cita pasal aku kan
Aku tuan punya blog, Scha Hashim.
My trademark :
Keep Rocking ! 


Haaa, this is my fav picture of us.
Picture ni masa sem 3 lah. 
Agak keanak-anakan.
hee (:
(Hoh, lihatlah muka aku yang bulat itu)


Ayu n Ct, thx cuz sudi jd one of my friend in this world, hopefully u all will be my friend forever after ok.
i love love love love love both of you. 
kiss and hug <33


Saturday, August 7, 2010

bila Ramadhan kembali

Bila Ramadhan kembali, ramai yang mula mengeluh. Al maklum la, masing masing tak ganti puasa yang lepas lagi. Tak elok tuh ganti puasa saat saat akhir. Tapi nak buat macam mana dah malas sangat nak ganti awal awal kan, haaa.. terima lah kau puasa seminggu sebelum puasa Ramadhan. Maksudnya, seminggu sebelum ramadhan buat puasa ganti then terus je sambung puasa sampai raya. Tak ke kau orang rasa lama je nak sampai hari raya tuh ? Len kali settlekan lah awal awal. Kan bagus.

Bila Ramadhan kembali, semua orang tiba tiba jadi confius. Confius sebab apa ? Confius sebab dalam kepala otak dorang berkata begini " tema warna apa nak pakai tahun ni ehh ??" Untuk pasangan couple pulak salah sorang dari mereka akan cakap macam ni " sayang, this  raya kita sama sama pakai warna pink ok (wtf, perlu ke pink jugak) barulah sedondon." Yela, bagi la dorang peluang nak jugak jadi bagai pinang dibelah belah berapa banyak pun yang kau suka.

Bila Ramadhan kembali, ada juga yang seronok bagai nak rak. Mana tak nye, tak sabar nak raya la katakan. Padahal puasa pun tak start lagi. Kalau dah start pun, belum tentu kau puasa penuh. Ada hati nak raya konon.

Bila Ramadhan kembali, maka di FB banyak la gambar gambar yang akan di tagged kepada kau orang semua. Bukan gambar baru balik dari sorat terawih atau gambar buka puasa dengan member member lah, tapi gambar segala kuih muih raya yang menjadi pendapatan sampingan untuk beli baju raya kau orang nanti.

Bila Ramadhan kembali, maka dengan itu bini bini orang semua akan menuju ke semua bangunan biru kuning, ya betul ! Ianya adalah bangunan Courts Mamort (betul ke aku eja nih ?) Kalau boleh semuanya nak baru. Macam dalam iklan tuh "abg, raya ni di Courts ada discount ! (dengan muka excited) kita beli sofa baru ye, peti ais baru... tv plasma baru... katil baru..." dan blablabla bini dia membebel.

Bila Ramadhan kembali, maka kaum kaum wanita terutamanya akan post status yang paling top di waktu bulan ramadhan seperti berikut "petang ni nak buka puasa apa eh ?", "wah leganya tak ada class hari ni" dan banyak lagi la. Ala, kau orang pun boleh agak kan apa yang kaum yang lemah dan cumil ini akan post kan. Bagi kaum yang gagah pula iaitu kaum lelaki akan post status macam ni "haih, bila la puasa nak abis ni" tak pun setiap hari dorang akan post status hitung hari hari menuju hari nikmat ketupat rendang lemang dorang, hari raya.

Bila Ramadhan kembali, satu suara ghairah kesukaan ramai pun menjelma, itu dia Yusuff Tayoob........ Maka dengan itu, ramai lah yang akan buat tempahan beli kurma stock sebulan puasa punya. Maklumlah, semua pun nak ikut sunnah nabi.



 p/s: belilah yusuff tayoob.


Selamat berpuasa ye semua
sekian (: