I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Saturday, August 28, 2010

aku seorang anak bongsu

Semalam busan dekat rumah, jadi aku pun berjalan jalan ke blog blog favourate aku. So aku pun terbacalah entry pasal anak sulung.


Tiba tiba berminat sangat nak cerita sikit.
Aku ada 6 orang adik beradik, 1st Abg Ijam, Abg Kadun (korang tak boleh paggil dia macam tuh, nanti dia marah, korang panggil dia Abg Bad ok bye) lepas tuh di ikuti oleh Kakchik, Kak Shikin, Aku dan last but not least my lovely adik, Harris.


Hari ini nak cerita pasal semua adik beradik perempuan aku. Kakchik yang paling tua berumur 27 tahun, Kak Shikin pulak 25 tahun dan aku berumur 19 tahun maka dengan itu akulah anak bongsu perempuan dalam keluarga.



Aku paling close dengan kakchik berbanding Kak Shikin. 
Disebabkan kakchik yang tua, maka dia lah yang memberi segala arahan.
Daripada kitorang kecik lagi, aku dah ajar diorang,
setiap hari kena bangun pagi.
Sapa sapa yang bangun lambat memang akan kena bebelan segala bagai dari subuh sampai ke tengah hari.
Kalau ada secrect apa apa pun,
biar pecah perut jangan pecah mulut.
Selalu mak lah yang akan cuba edisi mengorek rahsia dari aku, 
tapi tak dapat ahh kan.

contoh soalan yang di tanya oleh mak :
" ateh, kakchik keluar dengan siapa? "

lalu aku pun menjawab :
" entah la mak, ateh pun tatau. " 
Padahal aku adalah pocket rahsia si kakchik. Segala tempat yang dia nak pergi merewang, semuaya aku tau. Kadang kadang aku yang tolong teman dia keluar.

Ada banyak lagi lah yang aku tau, tapi kalau aku cerita semuanya kat sini habislah korang semua tau !

And until now, kalau ada apa apa, kakchik akan bagitau aku.
Macam kakchik ada minat sapa sapa ke, ada rancang nak pergi mana mana ke, semuanya aku tau.

Tapiiiiiiiii,
walaupun begitu inilah busannya jadi jadi anak bongsu perempuan ye tuan puan sekalian.
Disebabkan mereka berdua ni adalah KAKAK, maka best lah merela berdua mejadi kakak kepada aku kerana.....


mereka akan menyuruh nyuruh mengambil barang seperti
bantal busuk mereka yang berada didalam bilik, so dorang malas nak bangun boleh suruh aku.
Ataupun, tengah tengah tengok tv then tibe tibe dorang rasa lapar, dorang boleh jerit panggil aku suruh amik kan makanan.
Dan kalau naik kereta, sentiasa, i repeat SENTIASA duduk tepi tingkap, sebab dorang paling tua. 
Dan aku hanya duduk di tengah tengah. hoh !
Dan kalau aku tengok cerite yang dorang tak suka, dorang boleh tuka dengan sesuka hati mak bapak dorang.
Boleh juga menggunakan kredit aku walaupun aku tak ikhlas bagi dorang guna, tapi dorang pedulik ape kan.


bila aku bising cakap camni,
" wey kau ni kakchik pemlas ahh, nak amek barang untuk diri sendiripun kau malas kan ! "

dan time tu dorang akan jawab,
" oooohhhh mengungkit eh kau, kalau duit kau dah habis nanti jangan mintak kat aku ! "

dan aku pon membalas sambil mengambil ape yang dorang suruh,
" cam sial lah kau "


Ye tuan puan, jangan terkejut. Kami memang kasar, tapi tak bermakna kami hate each other kan. Akhir kata dari mereka, 


dorang akan tersenyum sambil berkata, 

" aku kan kakak


             


No comments:

Post a Comment