I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Thursday, January 27, 2011

Tq editkan.

Terima Kasih Muhamad Firdaus @ Ifil kerana tolong edit my picture.
Nanti editkan lagi yee pakcik.
Makcik love it (:

perasaan dan cancer

Hokayyyy, saye dah paham setelah awak post clip vedio lagu tu kat wall awak.
Kenapa tak mahu terus terang saje ? 
It's okay lah. 
Saye lebih suka orang yang berterus terang. 
Untuk pengetahuan awak, saye bukanlah seorang yang suka memaksa untuk memenuhi kemahuan diri sendiri.

Saye hanya memerlukan kepastian. 
Jika jawapannye YA, okay mari kita teruskan. 
Dan jika jawapannya TIDAK, ye tak ape.
Sekurang kurangnya saye masih boleh berpijak pada bumi yang nyata apabila awak berterus terang.
Dan jika awak berterus terang jugak, kita tak perlu rosakkan hubungan persahabatan yang pernah kita bina selama ni.
Betul tak ?

Dengan berdiam diri, awak mungkin akan memusnahkan hubungan persahabatan itu tanpa awak sedar.
Bila awak menyepikan diri je, awak dah pun buat saye susah hati sangat sangat.
Buat saye terbang tanpa arah. 
Macam layang layang yang terputus talinye.
**haishhhh scha, sempat bagi pepatah pule
Ehhh, haruslah ! 
Pepatah ini boleh memberi kepahaman kepada sesiapa pun.
Kita kan orang melayu...

Awak nak tau, 
perasaan ni ibarat penyakit cancer.
Kalau kita tak ubati, kita boleh mati.

So, now. I'm okayyy. See..., saye senyum (:
**walaupun agak terasa juge dengan perlakuan awak
So, awak tak perlu risau lagi.
I know how to take care of myself.
Terima kasih yee.


p/s : sila tinggalkan jejak awak, 
kalau awak dah membace ye (:

Monday, January 24, 2011

bus expressss sayee (:


Si gojes dan Si shomel sayeee.
Li Yna O & Elle Myra <3
Awak berdua ni buat saye fenin okayyy, 
semua curik tulanggg ye. 
Hamboii hamboiiii, potong gaji !

Aaaaaaaa, laju laju saye taip ni tau syg berdua.
Berbelit belit lidah sayeee. 
**okay, tade kne mngena dgn lidah pun.
Berbelit tangan jari sayeee, 
wahh bayangkan jari berbelit. 
Eeuuwwwww takut seyhhh ! HAHA

Awak awak, 
terima kasih layan saye dikala hati sedang berduka lara ni.
I love both of you ketat sendat lagi mampat okay.

intern intern

"hye hye, saye scha hashim, mari melawat ke tempat practical sayee !"
**dengan nada yang riang ria raye gituuu


"ye, ini agency scha. maaf terperasaan pulee. nak bagi tau ni, carta ni saye la yang buat (: bangga i nyahhh. HAHA"


"mari saye kenalkan, ini bilik.... hmmm bilik hape ntahh, lupe lak namenye. HAHA. haaaa, yang duduk itu pula rakan practical saye, fatin nabila anuarrrr" (:


"okayy belle, bak sini aku snapkan pic kau yeee"
**hapee lagi, si belle pun posing dengan mencuba sedaya upaya untuk sorokkan perutnyeee. ngee okay cun !


"okayyy belle, sekarang kau kena balas jasa aku, tolong aku pulee yeee, hehe"


"lagi sekali, lagi sekali !"


"okayyy okayyy, aku janji ini last pictureee. betul aku janjiiiiii."


"hello, hellooo, boss saye nak tanya bole ? saye practical di sini sebagai position apa yee ?? saye tak tahu pulak kalau kat sini ada position sebagai photographer."
**hamboiii hamboiii, nak perli aku la tuuuuu. grrrrrrr


Haaaa, disini la tempat aku practical. PC yang belakang tu sayeee yang punyeee. Tade name pun tapi itulah tempat aku hari hari (:

HAHA, sory belle. Sian kau kene layan aku yang ngade ngade mengeadix ni. Tapi aku tau kau sayang aku. Setia melayan kerenah aku sebagai budak nakal dikalangan yang baik baik belaka.
Ok dah, bye.

Friday, January 21, 2011

Tolong jadi girl girl bole tak !

Umur aku dan adek aku tak jauh beza. Hanya 2 tahun sahaja. Ini membuatkan aku dan dia tak ada bezanya. Bila baik, baik sangat sangat tapi bila dah bergaduh, memang panda lah mata aku jadinya. Okay, ini tak adil. Bukan aku sorang je yang akan bermatakan si panda shomel kesukaan ramai, malah adek aku juga akan begitu. Jadi fair and square kannn. 

Seperti apa yang aku tulis pada entry sebelum ni, masa kecil aku dijalani dengan penuh kenangan dan keadilan oleh arwah abah yang ku sayang kuat kuat sampai bila bila. Bila adek dapat kereta control, aku akan dapat kereta juga. Jika adek dapat baju raya warna hijau, aku pun dapat sama. Bila adek dapat seluar jeans, aku punn dapat, dan samalah juga bila adek dapat baju kemeja, kasut, cap, basikal dan lain lain, aku tetap akan dapat juga. Yang membezakan kami hanyalah warna barangan tersebut. Kalau adek dapat biru, aku dapat kuning. Haaa, macam tu lah.

Tapi setelah beberapa lama, abah menyedari yang aku lebih suka berpakaian sama seperti adek iaitu gaya seorang lelaki. Tapi aku still lagi perempuan ye nokkkk. Gaya je ganas sikit. Suka berlari ke sana ke mari, panjat pokok, main gasing dan yang paling best dan benda paling wajib ialah main longkang. Selagi mak tak jerit,

"atiehhhh, mana hang ni ! tak reti nak balik kaaa."

Mak aiiiii, aku yang berada didalam longkang berdesing desing telinga aku dengar jeritan mak aku yang dah bergema gema dalam longkang tu. Laju laju aku merangkak keluar dari longkang sampai terhantuk hantuk kepala aku dalam longkang tu. **Makkk, makkk, suke je buat atiehh terkejut beruk makyehhh. Haishhhh...

Satu hari abah balik dengan membawa baju baru untuk kami adek beradik. Adek berlari lari mendapatkan abah yang hanya baru di muka pintu utama. Adek buka plastik yang berisi baju baru itu. Aku lihat adek mengeluarkan sepasang baju askar berserta senapang dan topi ala ala komunis gituuuu. Tergoda i nyahhhhh. Sumpah mak tergoda. 

Mata aku bercahaya seperti ternampak berlian dan dengan pantas mendapatkan baju adek untuk dibelek belek sambil bertanya kepada abah, 

"abahh, atiehh punya mana ? atiehh punya warna apa ? atieh nak colour yang sama macam ni, barulah nampak macam askar bahhh." 

**adek dapat warna hijau lumut, sebijikk macam baju askarr.
Beria ia aku berceloteh dengan hati yang sangat sangat berbunga riang. Weee ! Menantikan pemberian baju baru dari abah tershentaaa.
Abah pun menghulurkan plastik beg yang dipegangnya kepada aku. Lantas ku koyak koyak palstik itu dengan rakussss. Agagaggagaaa hingga ternampaknya kain berwarna merah hati. Apabila aku membuka lipatan baju tersebut, ianya bukanlah seperti yang aku sangkaa. Dalam hati aku berkata  

"ehhhh, mana baju askar ? Mana ?"

Ohhh man, cuba kau orang teka, apa yang aku dapat ? Jeng jeng jeng....
Tettttttttttt Okay dah ! Masa dah tamat. Jawapannya ialah aku mendapat sepasang baju dan gaun persis barbie doll. Lol, macam cute sgt jeeee. Tapi sumpah aku tak suka. Bukan tak hargai tapi dalam hati aku terdetik  

"dimanakah keadilan yang abah berikan selama ini????" 

**jangan nak jadi rasional sangat lah scha, masa tuh kau kecik lagi. manalah kau pandai nak pikir macam tuh. menipu betullah kau ni.
Lorhhh, tapi seriyess beb, aku memang pikir macam tuuu. Tak tipu. Aku sedih dan bawak pakaian barbie tersebut masuk ke bilik. Muka masa tuh dah macam cuka. Masammm jee. Muncung dah sejengkal. 

Then, abah masuk bilik dah bertanya,
"kenapa anak abah ni ? tak cantek ke baju tu ?"

Aku menjawab,
"baju tu cantek tapi atiehh nak macam adek la abahh. mana adil adek pakai baju askar, tapi atiehh pakai gaun je."

Abah menjawab semula,
"atieh dengar ni ye, abahh taknak anak abah ni asyik pakai baju macam budak lelaki je. cuba pakai baju gaun yang abah beli ni. mesti cantek je anak abah nanti. barulah comel (:"

Muka aku tambah mencuka lagi. Abah pelik kerana muka aku seperti mintak penyepak tapi abah tetap sabar dengan kerenah aku. Al maklum la anak kesayangannyeee. Kemudian abah bertanya lagi,
"kenapa atiehh nak sangat baju askar macam adek tu ?? cuba bagi tau abah."

Dengan muncung yang berjengkal jengkal itu aku pun menjawab soalan yang telah diaju oleh abah,
"atieh nak baju sama macam tu sebab bajula nak nampak ganas bahhh. baru rock grrrrrr !  
**okayy aku memang rock sejak kecil lagi.

Okay aku menyambung menberikan jawapan yang lebih bernas,
"lagipunn abah, kalau atieh pakai gaun ni macam mana atieh nak main longkang, nak lari lari, nak bergayuh guna kaki atas pokok... abislah terselak selak nanti. kawan atieh semua laki bahh, malu la atieh abahhhh..."

Haaaa, itu dia jawapan yang sangat rempit yang sempat aku luahkan.
Abah tercengang mendengar jawapan aku dan terus berlalu keluar dari bilik. Aku tak tahu apa yang abah pikirkan selepas mendengar jawapan aku tadi tapi mungkin abah berkata didalam hati macam ni, 
"haishhhh, betul ke anak aku ni ? buang tebiat ke hape."

atau mungkin macam ni, 
"bila la anak aku nak jadi perempuan ni, tak habis habis dok keep rocking jee."

atau mungkin macam ni,
".................................................."

Haaa, apakah itu ? Abah tak terkata rupenyeee. Sory abah, mungkin abah rasa abah tak berjaya didik seorang anak perempuan menjadi girl girl gitu tapi percayalah abah, atiehh tak pernah terdetik nak jadi lelaki sepenuh masa pun (:

Abah, terima kasih kerana berlaku adil. Abah dah lakukan yang terbaik untuk anak anak abah. Percayalah, atieh dah berciri cirikan seorang wanita pun. Ayu gituuuu.... Awwwww so sweet tauuuu ! **okayy, aku perasann. tade la girl sangat kannn. tapi okay lah sikit dari dulu (: Hmmmm, tapi kalaulah boleh abah lihat sendiri atieh macam ni )':

I miss you abah<3

adek angkatan

okay adek, jangan nak merajuk sangat okay. yes, i miss u a lot kut. dah la cuti hari tu tak jumpa. sedihhh, masing masing buzy. tapi tak pe, next time kite jumpa and gossip gossip okayyy (: walaupun hanya adik angkatan yang sangat sangat berat, dan akak adek ni sedar bahawasanya akak lagi berat dekkk. terima kasih atas pujian itu. T.T  tacing nih ! **jangan nak tacing sangat la schaa HAHA, okay okay tak tacing laa. just kidding.
ini dia, si manja saya Danial Ikhwan (:
anyway, study smart okay adek. jangan nak bercinta sangat ! HAHA.
imy adek<3


bahagi sama ratalah derr

okayy guys, bila kau orang minta couple dengan seorang girl apa yang kau harapkan dari girl itu sebenarnya ?


adakah kau mahu syg/cintanya ?
adakah kau mahu setianya ?
atauuuuuuu
adakah kau mahu kepercayaannya ?


okay semua anak anak dengar cikgu scha nak ajar subject yang baru cikgu tubuhkan dalam pembelajaran di sekolah bebelan ini. sekiranya anak anak jatuh cinta kepada sesiapa sahaja, anak anak haruslah memberikan komitmen ketika menjalani perhubungan tersebut. yang paling penting anak anak seharusnya membahagikan sayang, kepercayaan dan kesetiaan dengan sama rata yee.


jangan melebihkan salah satu darinya.
contohnya, 


"pak abu dan mak biah bercinta bagai nak rak, pak abu teramat amat sayangkan mak biah tetapi pak abu langsung tidak percayakan mak biah. sedangkan mak biah setia kepada pak abu."


haaa, nampak tak situasion itu anak anak ? maka dengan itu, jangan pernah sekali kali memberat sebelahkan ketiga tiga keperluan yang telah dinyatakan di atas. ini kerana ketiga tiganya tersangatlah penting dalam perhubungan. tidak ada salah satu pun yang penting kerana kesemuanya adalah keperluan. 


samalah jugak situation dimana masa kita kecil kecil dulu bila mak atau abah nak belikan baju raya atau lebih sinonim masa zaman kanak kanak ialah barang mainan. bila mak atau abah belikan 1 kereta control besar untuk adik kau orang sedangkan kau hanya dapat kereta kereta yang kecil je. tapi mak dan abah kau orang nak berlaku adil punya pasal, maka dengan itu mereka membelikan kau kereta kecik tapi ada 10 kereta. haaa banyakkan. sebab barulah adil, walaupun adik kau orang dapat yang besar tapi dia dapat 1 je sedangkan kau dapat 10 walaupun kecil kecil molek je. haaaa, adil kannn. **sebab aku pun pernak kena macam tu, ngee pengalaman mengajar okayy


haaa, tengok ni nampak tak perbezaan antara kedua keduanya, heee
nampak tak, nampak tak keadilannya (:




kau orang, mari teruskan lagi. cuba kau orang bayangkan jika kau orang sayang bf/gf kau orang, dalam masa yang sama masing masing meletakkan kepercayaan diantara satu sama lain dan itulah dipanggil kesetiaan. **wahh wahhh scha, kau pikir kau doctor love yaaa 
opsss, maaf la. terlebih sudah. tapi apa yang aku share ini adalah pendapat yang aku rasa ianya memang patut dikongsikan bersama. tak salah kann kannn.. ngee (:


andai kata bf/gf kau orang tak setia atau percaya pada kau orang dan kau orang rasa mereka sedang berfoya foya dibelakang kau orang, sila nyanyikan lagu ini... 


"plss plssss plsssssss kamu jangan nakal" 

hee, okay okay aku kidding sahaje. pandai pandai kau orang la kalau berada didalam situation ni. aku percaya kau orang tahu apa yang harus kau orang buat.


buat kau orang yang sedang bercinta sakan tu, silalah gunakan konsep yang aku kongsikan ni. InsyAllah, kalau kena pada tempatnya, kau orang akan merasakan kebahagiaan. HAHA
okayyyy, memang dah jadi doctor love dah ni. **dah la scha, jangan nak berangan sangat. tak layak pun kau nak jadi doctor love. masalah sendiri pun tak settle.
ahhhh, senyap kauuu -.-
ok dah, bye.

Thursday, January 20, 2011

dear FS♥

I miss you like crazy.
Faidhi Shaqyveen
(sila highlight dalam kurungan love diatas untuk baca)

Wednesday, January 19, 2011

cinta monyet tak menjamin kebahagiaan ?

heyyyy (: 
dah seminggu aku tinggalkan kau bebelan. sorry yee. al maklum laaa, aku baru je start practical. maka dengan itu, paham paham la kan. buzy menyelesaikan masalah yang dibuat kepada aduan rakyat tv3. jambatan senget lah, jambatan roboh lahh, jambatan terbalik lah dan bermacam macam lagi. ok, aku tipu. course aku tak ada kena mengena pun dengan semua aduan tuu. i'm account student la lol ! hoh, lupa la tuu kannn. grrrrr, geram sayee. **eh scha, yg kau tergeadix geadix ni kenape haa ? kau pikir kau comel ke wat macam tu ?
hoh ! okay okayyy, aku tau aku tak comel pun tapi apa salahnye nak mengeadix sekali sekala, dua kali dua kala, tiga kali berkala kala.

cinta monyet tak menjamin kebahagiaan.

statement ini ada benarnye dan dah tentu tentu ada salahnye.
ianya benar jika,
cinta monyet yang dijalinkan putus ditengah jalan atas alasan bercouple suka suka mengisi masa lapang yang terluang atauuuuuuu salah seorang dari pasangan monyet bahagia tersebut tidak lagi bahagia. ini mungkin kerana monyet tersebut terlanjur terlanjur mencintai monyet lain yang lebih gojes/kachak. **uishhh, monyet ada yang kachak dan gojes seyhh.

ianya menjadi tidak benar pula kerana,
ada je pasangan cinta monyet yang bahagia hingga ke jinjang pelamin.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, sedikit sahaja yang sampai ke hujung hayat kerana yang selebihnya hanya bahagia selepas setahun dua. dan selepas itu berduyun duyun meringankan kaki mereka melawat ke mahkamah syariah untuk bercerai.


mana cinta monyet kau ? ini ke ,

 atau yang ini ? HAHA (:

cuba kau orang bayangkan, best kan kalau bercinta dari sekolah then melanjutkan pelajaran sama sama kemuadian kawin sama sama, dapat anak sama sama, makan sama sama, mandi sama sama**opss haha, raya sama sama, baju raya sama sama, gaduh sama sama, pendek kata semua sama samalah. pasangan bahagialah katakannn.

tapi,

ada ke yang sanggup mengadap orang yang sama sepanjang hidupnya ? haaaaa, tuh la kau orang tak tahu. ada je yang sanggup. tapi mostly tak sanggup la. mungkin atas alasan mudah busan dan sebagainya. tapi bagi mereka mereka yang sanggup pula akan menjawab, "kalau sayang 1000 tahun pun akan ku tunggu."

jadi semuanya bergantung pada diri masing masing. kalau kau orang selesa dengan pasangan yang sama sepanjang hidup kau orang, teruskan. jangan la pernah kau orang terasa kau orang dah bazirkan masa dengan seorang pasangan sahaja.

tapi bagi kau yang tak suka berteman dengan pasangan lama lama pun terpulang kepada kau orang. mungkin kau kau kau semua yang berkelakuan sebegini selesa bertukar tukar pasangan. dan mungkin juga kau orang rasa kau patut menggunakan masa single kau dengan sebaik mungkin. kira kau orang tak nak membazirkan masa laa. maksud aku kau nak gunakan masa single kau dengan mengenali pelbagai jenis jenis pasangan untuk mendapat pasangan yang tepat masa kawin nanti.

tapi cuba kau fikir, kalau nak mengenali seseorang berkawan pun boleh kannn. so, itu bukanlah alasan yang sesuai.

pape pun yang kau orang pilih, jangan la sesekali cuba melukakan hati mana mana pihak. cukuplah kalau kau tak suka, sila berterus terang. sama juga jika kau sukakan seseorang, janganlah berdiam diri. terus teranglah. mungkin kau orang akan rasa segan dengan tindakan kau orang tapi percayalah, anything happen for a reason. kau tak rugi pun kalau berterus terang.

sekurang kurangnya kau tak rugi berbuat demikian (:

Saturday, January 15, 2011

hott tapp selak selak rozmey

Ouh stalker semua, sumpah aku penat sekarang ni.
Yelah semenjak mula practical ni kannnn **muka bangga gila gila.
Nak kena buat itulah, inilah. Memang penat sangat sangat.
Balik asek lambat je, memang pekerja yang rajin betullah aku ni.
Tapi nak buat macam mana kan, kalau nak naikkan pointer gila gila, haaaaaaa inilah masanyaa !
Walaupun begitu, di kala tengah duduk duduk merehatkan diri ni teringat pula pada member member yang amat gila di hostel dulu. 
So today nak upload sedikit pic yang aku snap selama bersama mereka yang gila gila ni.

ini aku di Ipoh rumah my bestie, ct.

otw pulang, Ipoh-KL.

masa ni g shopping barang dapur. haa, tengok tu. sempat lagi tauu

ini deqna gaga (: dia memang the real gaga in malaysia HAHA

garangggg, trademark tuuu. enterpreneurship day !

ayu, ct, aku dan deqna. ok semua gilaaa.

my beloved miu miu gucci dior ! ohh miss both of you (':

 pic ni mmg blurr, tapi i really miss this moment !

themmm ((:

engat tau, selak selak selalu yeee.
rozmey phamily, ngee c(:
ohh, korang.. picture yang kita snap masa tukar tukar hadiah tu takde lagi laa.
so, tak bole lah nak show hadiah kita hari tu.
best sangat sangat masa tu.
thx kau semua, 
ct salihah
dian wahyuni
azlina azizan
nur awatif
zafiqah
fauziah nur
nurdini fajrina
sharifah nur shakinah
i love you all very stronggg ! HAHA

Thursday, January 6, 2011

new year activity

hye hye, sesungguhnya hambamu ini tersangatlah happy. okay, hari ni tak mau cerita panjang. tapi nak kongsi beberapa picture yang telah diambil oleh aku semasa new year. hah, new year ? ye syg , new year... maybe da lewat 7 hari untuk aku update, tapi kau orang kena paham. internet di rumah aku tersangat sangatlah lehembabb ! okay, selamat menatap wajah wajah yang tidak photogenic ni (:




lunch di kopitiam (:

setiap hari haruslah kita membaca perkembangan dunia
**yela tuh perkembangan dunia, dunia artis la jawabnye.



ini di watson, membeli belah barangan wanita. hee




ini pula minum petang di uncle john kopitiam (:
ini my fav ok.


dan setelah penat berjalan pusing pusing, 
berhenti pula membeli perfume.
lepas tuh, sumpah malas nak snap picture lagi.

sekian terima kasih.

Tuesday, January 4, 2011

♥ is it

Hye to all my beloved stalker. Today i want to babble about love atau dalam bahasa malayu adalah cinta. As you know, love is a funny thing.

why ???

No matter how many times we fall in and out of love, it always feels new to us and it makes us feel alive yet at times, the wound is so deep that you just want to crawl up and hide in a cave and cry to your heart's content.

Okay, siapa yang akan lupakan first love ? Di mana kita terasa ada rama-rama yang terbang terbang dalam perut kita, terasa dalam hati ada taman bunga bunga cinta, lautan api sanggup renangi, gunung Everest sanggup di daki dan macam macam lagilah. Hanya untuk si cinta hati.

Isu cinta ni tak pernah berubah menjadi mudah walaupun kita dah pun berada di dunia yang moden ni. Semua keperluan dan kemahuan sangat sangat berbeza, so finding a partner is a hard enough ! We have to keep the relationship going, spend time, invest our emotions into it, make sure he doesn't stray too far. At the same time making sure not to nag too much and not to be clingy.

Its never easy when there's nobody to listen to you, no shoulder to cry on, nobody to tell you it'll all be fine, and worse off when your friends just don get it. Aku mengaku aku bukan pakar psychologist tapi aku pernah keluar dengan lelaki yang jahat, lelaki yang sedang sedang sahaja, dan juga lelaki baik. Macam macam kerenah mereka.

Kita tak akan dapat jangkakan apa yag akan terjadi dalam sesebuah hubungan. I mean love relationship la kan. Kadang kadang kita terasa sampai nak gugur jantung ni. Kadang kadang juga kita terasa macam hati ni ditoreh toreh dengan pisau. Menangis macam biji mata  nak terkeluar dah pun. Tapi itulah yang dimanakan cinta. Cinta yang buta. Yes, love is very very blind - leading to the blind leading the blind. Walau sakit macam mana pun kita tak takut untuk mencubanya lagi. Okay, bukan tak takut. serious ada yang takut tapi deep inside, mereka pasti nak mencuba lagi sebab tuhan sentiasa ketemukan kita dengan orang yang salah utuk kita bertemu dengan orang yang betul.

So, no wonder la if ramai lagi manusia yang sanggup mencuba untuk bercinta lagi walaupun sebelum ni mereka pernah dikecewakan.


LOVE.IS.IT.

Love is unpredictable Love is uncontainable
Love is reliable Love is infallible

Love is right Love is wrong
Love is weak Love is strong

Love is good Love is pure
Love is real Love is sure

Love is jealous Love is pain
Love is lost Love is gained

Love is here Love is there
Love is beautiful Love is fair

Love is great Love is shit
Love is demanding Love is it

-paul lafalce-