I made this widget at MyFlashFetish.com.

corner


Hye hye ! Welcome to Blog Bebelan Cikgu Secha! ^_^

Marquee

mood


kau kene bebel

Tuesday, March 31, 2015

1st day of GST

Assalmualaikum wbt
Yes you, yelah you tuuu. Jangan la baca je salam cikgu secha ni.
Jawablah salam cikgu...
Hehe
Haaaa okay, hari ni hari apa student ?
Yes betul, hari ni hari Rabu.
Tp ada apa dengan Rabu ?
Today 1st April 2015, 
Yess betul tu April Fool..
Tapi apa lagi yang mengamit sejarah Malaysia pada hari ini ?
Okay, today is GST born day ye student semua.
 Jangan buat buat lupa.
Yelah ada yang harap bila 1 April 2015 menjelma, 
ramai yang harap akan ada pengumuman yang sebenarnya GST itu semua April Fool.

Okay la cikgu secha mengaku, 
semalam kemain rancak cikgu bertwidderrr main hashtag 
#replacesongnamewithGST
Antara yang jadi lagu yang cikgu tweet ialah

GST Tetangga by Repvblik
Wake me up when GST end by Greenday

dannn yang paling hit dapat retweet dr warga twitter ialah

I set GST to the rain by Adele
dan 
PayGST by Maroon 5

haha okay, 
cikgu secha saje la main main hashtag kan memandang masa tu bosan tahap A level dah melanda diri cikgu.

Tapi yang paling cikgu secha suka, 
adalah sorang warga ni tweet 

GST Tanya Apa Khabar by Joe Flizzow ft Sona One

Okay ini buat cikgu secha seram, 
Nak jawab khabar baik ke baik buruk ?
Hmm, hambar kan.

Memang agak rancak la cikgu secha main hashtag smlm
Sbb masing masing macam nervous nak sambut hari raya je cikgu tengok.
Last last pagi ni cikgu secha lupa pulak negara kita dah start GST.

Nak dijadikan cerita, 
pagi ni cikgu secha sebuk la nak topup sbb internet dah nyawa nyawa kucing kan.
So apa lg, bukak online bankin reload topup kat situ je senang...
Then suddenly, this is what i saw student :

Yes yes yes, cikgu terkejut.
Baru Cikgu ingat kita da start GST.
Hmmm. Lama juga cikgu stay dekat "Please Select" tu.
Ohhh pleaseeeeee, jangan paksa cikgu buat keputusan pleaseeee.
Cikgu buntu nak topup mana satu.
Tinggi jugak kadar charge yg dikenakan.
Yelah 6% from amount kan.
Dalam kepala cikgu serious buntu.
Memandangkan online banking ni kalau takde response 5mnt dia akan log out sendiri kan.
Bayangkan 3kali cikgu secha login baru la cikgu secha dapat pilih mana satu nk topup.

Okay, pendekkan cerita. 
Bila kita fikir keburukan GST, mungkin dalam masa sekarang ni cikgu secha yang menpunyai gaji pun terfikir fikir charge yg dkenakan.
"Mampu ke aku?"
"Boleh ke aku bayar ni?"
Cuba letak diri dekat orang yang kerja sendiri, 
Gaji tak tetap.
Mungkin mereka sedikit rasa terbeban.

Tapi studentttttt..
Bila duduk sejenak, cikgu secha sedar.
Ada jugar kebaikannya.
Selama ni bila kita nak beli barang, mostly diantara kita semua tak fikir panjang sangat kot.
Fikir tu fikirlah, tapi takdalah fikir panjang macam GST da start.
Contoh macam cikgu secha nak reload topup tadi.
Haaaa itu baru topup, belum benda lain lagi.
Maksudnya student, GST ni sedikit sebanyak buat kita berfikir sama ada sesuatu benda itu keperluan atau kemahuan.
Jadi lepas ni mesti ramai yang akan beli keperluan saja, 
manakala kemahuan hanya beli bila ia perlu.

Sejauh mana keberkesanan GST dalam neraga kita ?
Takpa, kita lalu dulu..
Lagipun baru 1st day kan.
Nanti cukup sebulan, kita try tengok apa kesannya dalam negara mahupun kepada rakyat.

Peace yaww, kerja dah memanggil manggil.
Bye student !
Peace yawwww, peace GST.

Lot 100 love, 
Cikgu secha comel.

No comments:

Post a Comment